Президентът на Литва Даля Грибаускайте счита, че Вилнюс трябва да бъде готов за нападение от страна на Москва.

Това тя заяви в публикуваното на 19 юни интервю за немското издание  Der Spiegel.

«Заплахата ще бъде значителна, ако ние не сме готови за отбрана», каза тя, отговаряйки на въпрос на репортер за това, доколко, според нея, е сериозна опасността от нападение от страна на Русия.

Според  Грибаускайте, ако Литва покаже, че може и иска да се защитава, то никой няма да я нападне.

Главата на Литва също счита, че страната трябва да бъде готова ментално, политически, технологично, със сърцето и душата си.

Силите на Русия по границата със страните от Балтика и Полша «превъзхождат 10 пъти силите на НАТО», счита  Грибаускайте.

По-рано главата на МВнР на Русия Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал  Euronews заяви, че идеите за плановете на Русия да нападне Прибалтика, Полша и други страни възникват «само във възпален мозък», а НАТО използва тази ненормална логика, за да оправдае «реалното разполагане на тежко въоръжение, допълнителни крупни контингенти на границите на НАТО с Русия».

Според него, освен разполагането на американски, британски, канадски, германски бригади в Прибалтика и Полша, «се увеличават военните части около границите ни и «под сурдинка» се вменява за руска заплаха, за да се укрепи господството на САЩ чрез НАТО в Европа».

Главата на Литва вече нееднократно заявява, че Русия има намерение да нападне Прибалтика.

През 2017 година по време на общополитическата дискусия в Генералната асамблея на ООН тя подчерта, че Москва изработва сценарии за нападение върху съседните страни чрез ученията  «Запад-2017».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;