Ниските доходи не са пречка България да се присъедини към «чакалнята» на еврозоната и по-късно към самата еврозона. Това заяви в интервю за програма «Хоризонт» на БНР еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

«Няма предварителни условия по отношение дохода на глава от населението или по-точно сравнен със средния в ЕС.

В България той е равен на този в Литва и Латвия в момента, когато двете страни се присъединяваха към механизма ИЕРЕМ-2, така че това не може да е препятствие. Бих казал, че основният въпрос, на който трябва да се отговори в тази връзка е как присъединяването към еврозоната ще засегне българската икономика.

Според нашите оценки, то ще има положителен ефект и дори ще облекчи приближаването към средните нива на Европейския съюз», обяви той.

Домбровскис добави пред Националното радио още, че присъединяването към чакалнята и към еврозоната е въпрос, който трябва да бъде зададен най-вече на Европейската централна банка и страните-членки на ИЕрЕм2, защото те вземат това решение:

«Доколкото ми е известно, работата в това отношение напредва и както е казал министърът, перспективата е в рамките на една година България да се присъедини към чакалнята и Банковия съюз.

Задействаме нови инструменти в помощ на тези страни-членки, които правят видими стъпки към приемането на еврото.

Вече сме подготвили такъв инструмент, който е обвързан с програма за структурни реформи.

Става дума предимно за техническа помощ, но с възможност и за финансова, доколкото е свързана с прилагането на някои реформи и мерки за приемането на еврото».

Валдис Домбровскис обясни какви ангажименти поема България, ако се присъедини към Банковия съюз:

«Банковият съюз означава, че най-големите банки в страната попадат под директния надзор на единния надзорен механизъм на Европейската централна банка.

България е обвързана от общата рамка на Банковия съюз, което означава единен надзор, а в случай на проблеми в някои от банките – от единен механизъм за решаването им»

Един от елементите, които са необходими за присъединяването ни към банковия съюз е оценка на активите на банките, уточни Домбровскис.

Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;