20 юни 2018-Нюз Фронт.

Британският журналист Барни Ронай пристигна в градът-герой Волгоград, за да пише и отразява протичането на Световното по футбол 2018 в Русия. 

Работната командировка на журналиста се оказва ярка и наситена с много емоции и впечатления, и му напомня възпоменания за лична семейна история.

 

 

 

Барни Ронай споделя историята си пред изданието  «The Guardian», разказвайки историята на семейството си свързана със събитията от времето на Втората световна война, и конкретно засягаща Русия и град Волгоград.

 

» През 1938 година, когато се случи аншлусът, и Германия включи в състава си Австрия. Тогава дядо ми Йозеф  е живял във Вииена. Интересното е, че също е бил футболист и даже е играл във Виенската лига»-, разказва британският журналист.

По думите на британеца, дядо му бил снажен младеж, и като всички австрийци тогава е мобилизиран от немците и пратен на Източния фронт под Сталинград.

 

» Тогава дядо ми е ранен на Източния фронт, и даже попада в плен при руснаците в решаващата битка, която разгромява хитлерова Германия»,- продължава Ронай, отбелязвайки, че тогава и двете страни губят в битката над 900 000 души.

В немската армия дядото на британеца попада случайно. 

» Баба ми беше еврейка. Семейството й се занимаваше с търговия на керамика във Виена. Но малко познавам тази част от семейното ни дърво»- разказва журналистът.

 

И според историята и разказите от детството си, британския журналист споделя, че по- някакъв удивителен начин, дядо му Йозеф е един от малкото, които оцеляват. Според историята, полкът на дядото попада под обстрел.

 

 

» Казват, че е оцелял заради издържливостта си, която му е останала от футбола, и благодарение още на добротата на руския народ. Дядо попада в болница, там го лекуват и той се оправя.

 

» И ето сега аз за първи път съм в този град именно- Волгоград. И правя репортаж за първия мач на английския отбор за световното по футбол. Дойдох на паметника Родина-мать. Тези места са изпълнени с толкова памет, която така силно въздейства.

 

Развълнуваният британец дори се опита да си представи какво би почувствал дядо му, да се намира във Волгоград по време на световното по футбол 2018.

» Той не би слушал онези, които ни поучават как да се отнасяме към Русия и руския народ. Би дошъл в Русия, за да се наслаждава на футбола и красотата на истинската игра.

 

Такива неща- удивителната и неразгадаема Русия посреща гости от цял свят за да сподели удоволствието от красивата игра.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;