След края на студената война Русия напълно се отвори за западните страни, но я измамиха, заяви официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова в интервю за изданието от Финландия  Hufvudstadsbladet.

«Не защото ни победиха, ние направихме това сами. Никой не е нахлувал в страната ни, просто Горбачов искаше да приключи с надпреварата във въоръжаването. Той искаше да сложи край на студената война», добави дипломатът.

Според нея, Западът е отговорил на Русия, «обкръжавайки я с бодлива тел».

Захарова отбеляза също, че на Москва не й трябват конфликти със Запада — Русия иска само да развива търговски и културни връзки.

«Ние искаме да можем свободно да пътуваме в страните си, искаме да се избавим от визовите ограничения. Но нас постоянно ни отхвърлят!», каза Захарова.

Освен това, дипломатът обясни, защо Русия демонстрира своето въоръжение пред други държави.

«Така ние казваме на всички: «Дори и не си помисляйте отново да ни нападнете».

«След като ние изгубихме 20 милиона човека по време на Втората световна война, имаме право да показваме това пред всички, за да не се повтори същото.

В продължение на последните 20 години се опитват да ни обкръжат от всички страни», възмущава се Захарова.

Отношенията между Русия и Запад се влошиха заради ситуацията в Украйна и около Крим.

Западът, обвинявайки Москва в намеса във вътрешните работи на Украйна, въведе срещу нея санкции. Русия предприе ответни мерки, поемайки курс към импортно заместване и нееднократно нарича обвиненията по неин адрес неоснователни.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;