Министерството на търговията на Китай отговори на заплахите на Вашингтон да въведе нови мита върху китайските стоки.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп възложи да се подготви списък с китайски стоки на сума 200 милиарда долара за вероятното въвеждане на допълнителни мита от 10 процента, ако Пекин и в бъдеще вдига митата за американската продукция.

В изявлението на китайското ведомство се казва, че започната от САЩ търговска война е нарушение на пазарните правила и носи вреда на интересите не само на двете страни, но и на целия свят.

МИТАТА И ОТВЕТНИТЕ МЕРКИ

В края на март Тръмп подписа меморандум «За борба с икономическата агресия на Китай», който позволява въвеждането на ограничения по отношение на продукцията, произведена в Китай.

По-късно САЩ публикува списък от 1.3 хиляди китайски стоки, върху които могат да бъдат въведени импортни мита.

Така Вашингтон има намерение да преодолее мнигомилиардния търговски дефицит с Пекин.

Според сметките на американската администрация, Китай ще губи от новите мита около 50 милиарда долара ежегодно.

В отговор на това Китай въведе мита върху 128 американски стоки, по-късно Пекин реши да разпространи мярката и върху още 105 стоки от САЩ.

Сроковете за въвеждане на търговските мерки зависят от това, кога властите на САЩ ще обявят за въвеждането на своите мита върху стоките от КНР.

През май страните се договориха да предприемат ефективни мерки за съкращаване на дефицита в баланса на САЩ в търговията с Китай, значително да увеличат експорта на стоки и услуги на САЩ в Китай, да не започват търговска война и да прекратят въвеждането на взаимни мита.

Но след това Белият дом обеща през юни да обяви окончателния списък на стоки от Китай, които подлежат на митническо облагане с 25 %.

Тарифите влизат в сила скоро след публикуването на списъка.

Министерството на търговията на Китай в отговор изрази удивление и съобщи, че изявлението на Вашингтон тотално противоречи на постигнатите споразумения.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;