Безпилотният руски танк, разработен на базата на най-новата бойна платформа Т-14 «Армата», получи името «Тачанка Б».

Това следва от доклада на третия централен научно-изследователски институт към Министерството на отбраната на Русия.

«Тачанка Б» е разработка на проекта за безекипажна роботизирана ударна платформа от тежък клас на базата на Т-14 за семейството на бронетанковата техника от ново поколение», се казва в доклада.

Танкът «Армата»

Основният боен танк Т-14 «Армата» е единсвеният в света танк от трето следвоенно поколение, който е напълно руска разработка.

Той е построен на базата на универсалната тежка платформа от ново поколение «Армата», който се превръща в основа за танкове, тежки бойни машини за пехотата, инженерни машини, тежки БТР, машини за подкрепа на танкове, разузнаване и управление.

По-рано главнокомандващият руските сухопътни войски Олег Салюков съобщи, че танкът има «практически неограничени възможности».

Основната бойна характеристиката на «Армата», според Министерството на отбраната на Русия, е високата степен на пасивна и активна бронева защита, на базата на което ниво танкът превъзхожда всички други видове бронирана техника, отбелязва се и високата проходимост и подвижност, а също огневата мощ на машината.

В «Армата» е приложена иновационна схема с разделно разполагане на екипажа в бронирана капсула, а също с изнесено дистанционно-управляемо въоръжение.

Това позволява значително да се повиши защитеността на танка на бойното поле.

Танкът е въоръжен със 125-мм оръдие от ново поколение с цифрова система за управление на огъня.

Работните места на членовете на екипажа на «Армата» са снабдени с видео-устройства за проучване на външната среда със сензорно управление.

Откриваемостта на машината в топлинния и радиолокационен спектър на наблюдение е занижена чрез използването на стелтс-технологии.

За първи път «Армата» е представена през 2015 година по време на парада на Победата на 9 май в Москва, през 2018 година танкът ще бъде на публична демонстрация по време на форума «Армия-2018».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;