Латвия получи от Русия списък с жители на републиката, на които им е забранено влизането на територията на Русия в отговор на приетия от Рига аналог на американския «закон Магнитски».
Списъкът няма да бъде обнародван, съобщи във вторник пресслужбата на министерството на външните работи на страната.
«В понеделник, 18 юни, руското МВнР връчи на посолството на Латвия в Москва списък с латвийски граждани, на които е забранено влизането в Русия.
МВнР ще извести на включените в списъка лица за забраната за влизане лично.
Министерството няма да обнародва списъка», посочва външнополитическото ведомство.
«МВнР на Латвия не е изненадано от връчването на тази списък и счита, че стъпката не е насочена към подобряване на двустранните отношения», отбелязват от министерството.
МВнР на Латвия на 22 февруари тази година на основание утвърдения по-рано от парламента на страната проект за решение, който е аналог на американския «Закон Магнитски», забрани влизането в страната на 49 чужденци.
Аналогични закони бяха също приети в Литва през ноември 2017 година и в Естония през март 2018 година.
МВнР на Русия по-рано заяви, че Москва няма да остави без отговор подобни действия.

ЗА ЗАКОНА

В САЩ т.нар. «Закон Магнитски» е част от закона за отмяна на поправката Джексън-Веник, действащ за СССР/Русия през 1974-2012 години.
Той влезе в сила през декември 2012 година.
Законът е наречен на името на одитора на британския фонд  Hermitage Capital Management («Хермитидж капитал менеджмент»), арестуван по обвинение в създаването за фонда на незаконни схеми за неплащане на данъци.
Намирайки се под следствие, Магнитски обвини в корупция редица руски чиновници.
През ноември 2009 година той умря в московския следствен изолатор «Моряшка тишина».
Представителите на фонда твърдят, че неговата смърт е била следствие от отказа да се предостави медицинска помощ.
Законът предполага употребата на санкционни мерки по отношение на редица руски длъжностни лица, в това число сътрудници на силовите ведомства, съпричастни, според Вашингтон, към смъртта на Магнитски.
Освен това, документът разпространява действието на санкциите върху лица, «носещи отговорност за извършването на извънсъдебни убийства, издевателства и други сериозни нарушения на правата на човека».
Лицата, попадащи под санкции, имат забрана да влизат на територията на САЩ, а техните сметки в американски банки подлежат на блокиране.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;