Солсбъри е малко консервативно английско градче.
Но съвсем не всички в него вярват на британското правителство, което твърди, че Русия е отровила бившия агент Скрипал и неговата дъщеря, пише  New York Times.
Местната жителка Лиза Кери счита, че Путин, когото Лондон обвинява, никога не би поръчал убийството в навечерието на изборите или на световния шампионат по футбол.
Путин «не е глупав човек», цитира изданието думите й: ако искаше да го убие, то те вече щяха да са мъртви.

«Някой е режисирал това», счита тя.
В първите дни след новината за отравянето на Скрипал британското правителство изглежда започна да води пиар-война, пише изданието.
Данните от социологическото допитване, проведено на 3 април, говорят, че трима от четирима британци са били напълно убедени, че Русия е съпричастна към случилото се.
А след това Великобритания изгубила контрола над информацията.
Британските власти нищо не споделяли за хода на следствието, а руските издания предлагали алтернативни версии от рода на това, че Лондон е поръчал отравянето на Скрипал, за да отклони вниманието от брекзита, пише в статията.
Жителите на Солсбъри също са изненадани, че Русия излага версии, а британското правителство не отговаря на нито един въпрос.
Болшинството жители вярват на Лондон, но има и такива, които посочват, че има огромен брой въпроси, останали без отговор.
Някои питат: а какво стана с патиците, които са били до Скрипал.
Властите казват, че са мигрирали.
Има подозрения, че те са унищожени.
Някои хора се интересуват, защо от местата, които са посещавани от Скрипал в този ден, едни са били затворени за хората, а други — не.
Някои местни жители отбелязват, че имат усещането, че им натрапват версията, че Русия е виновна, но в сценария, според тях, нещо липсва.
Всъщност, питащите са малцинство — жителите на Солсбъри не задават въпроси, те са свикнали да вярват на това, което им казват, пише изданието.
Госпожа Кери никога не е чела руски СМИ, допълва авторът.

Други жители на града допълват, че нападението над Скрипал не може да е дело на руското правителство, защото е било извършено «твърде тромаво и с много пропуски», пише  New York Times.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.nytimes.com/2018/06/16/world/europe/uk-skripal-russia-salisbury-propaganda.html

Тагове: ; ; ;