Хиляди запалянковци от националния отбор на Англия ще пристигнат през почивните дни във Волгоград, за да гледат мача между техния национален отбор и Тунис, пише  The Times.
Местните жители призовават да не се вярва на сплашванията и обещават на англичаните «радушен прием», пише изданието.
Полицията на Великобритания независимо от това призовава своите запалянковци да не пеят неуместни песни и да не веят английски знамена, за да не изглеждат като «империалисти» там, където по време на Втората световна война в сраженията за града са загинали около 1.8 млн човека.
Това било най-кръвопролитното сражение в тази война и повратен момент в нея.
МВР на Британия на свой ред предупреди своите граждани за «възможни антибритански настроения» в резултат на политическото напрежение, предизвикано от отравянето на Скрипал.
Както отбелязва изданието, макар английските фенове наистина да следва да се държат внимателно около мемориалите и паметниците, във Волгоград към британците се отнасят с голяма симпатия.
Това е свързано отново със събитията от Втората световна война, с тези «дни на ужас и кошмарно кръвопролитие», се казва в статията.
През 1943 година на Техеранската конференция британският премиер Уинстън Чърчил поднесе на Йосиф Сталин подарък от крал Георг VI.
Този «символ на руско-британското братство» под името «Мечът на Сталин» и до днес е популярен експонат в един от волгоградските музеи, пише авторът.
На него има надпис на руски и английски:
«На гражданите на Сталинград, твърди като стомана, в знак на дълбоко възхищение от британския народ».
Освен това, по време на войната жените от британския Ковънтри, който през 1944 година стана град-побратим със Сталинград, изпратиха на жителките на града на Волга писма за подкрепа, пари и покривка за маса с избродирани на нея имената на 830 британки и думите
«По-добре малка помощ, отколкото голямо съжаление».
67-годишната  Татяна Кузмина, сътрудничка в музея-панорама «Сталинградската битка», беше през 2004 година в състава на делегацията в Ковънтри.
Както отбелязва The Times, тя е огорчена от настоящото рязко влошаване на англо-руските отношения, настъпили след отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в Солсбъри.
Тя счита този инцидент за провокация, спретната с цел очернянето на страната й.
«Създава се усещането, че Западът иска да направи от Русия чудовище. Но това няма да развали топлите спомени за Англия. Нека вашите запалянковци да дойдат, ние ще сме радостни да ги видим», казва тя.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.thetimes.co.uk/edition/news/world-cup-in-volgograd-formerly-stalingrad-don-t-believe-scare-stories-locals-promise-fans-a-hero-s-welcome-kz0v7

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;