Руските военни предадоха хуманитарна помощ на православния женски Сайданайски манастир недалеко от Дамаск, съобщава кореспондентът на РИА Новости от мястото на събитието.

Както съобщава настоятелката на манастира Феврония Нахбан, в момента децата имат летни уроци, в манастира им преподават френски и английски езици.

Децата изучават Библията, за тях се провеждат игрови занятия и спортни мероприятия.

Учениците от горните класове преминават през курсове за подготовка за изпити.

Често водят децата на екскурзии.

Настоятелката отбеляза също, че по време на конфликта територията около манастира от северната страна е била бомбардирана, но уроците не са спирали, а жителите на населеното място всячески са съдействали за опазването на манастира: донасяли са продукти, помагали са материално.

През 2015 година викарият на Антиохийския патриарх и на целия Изток епископ Константин Забаданский в интервю за РИА Новости сподели, че в съседния Маалюл е започнало възстановяване на древния манастир Св. Фьокла, който нееднократно е бил нападан от радикални ислямистки групировки.
Епископът тогава съобщи, че Сайданайският манастир, който се намира недалеко, е обкръжен от фанатизирани мюсюлмани.
Сирия активно се възстановява след военните събития.
В провинция Рака, която се контролира от западната коалиция, начело със САЩ, ситуацията е друга.
С деца-сираци
През април заместникът на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок заяви, че след завършването на операцията на коалицията в Рака са били разрушени или повредени  до 80 % от домовете.
Тежката хуманитарна ситуация, която е налице в Рака, вече предизвиква сериозна тревога сред цяла поредица от правозащитни организации.
Руските военни се намират в Сирия на база подписаното между Русия и Сирия споразумение. Те изпълняват на територията на държавата различни задачи, в това число от хуманитарен характер.
През май заместник министърът на външните работи на Сирия Фейсал Микдад заяви, че силите на САЩ се намират на територията на страната нелегитимно.
Според него, те са в Сирия без съгласуване на присъствието си в страната и биват считани за ОКУПАТОРИ.
Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;