Представители на страните-гаранти на примирието в Сирия – Русия, Иран и Турция – ще се срещнат в понеделник в Женева, където ще обсъдят със специалния пратеник за Сирия на генералния секретар на ООН Стефан де Мистура въпросите за създаване на сирийски конституционен комитет, предава ТАСС, цитирана от Фокус.

Страните ще прекарат деня в двустранни консултации, а на 19 юни се очаква да се проведе пленарно заседание. В Женева трите страни-гаранти ще се съсредоточат върху политическия дневен ред, в светлината на резултатите от Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е заявил по време на ежеседмичното правителствено заседание на кабинета си в неделя, че е провел телефонни разговори през уикенда с президента на Русия Владимир Путин и държавния секретар на САЩ Майк Помпео, повтаряйки пред тях позицията си, че е от голямо значение Иран да бъде изкаран от Сирия, пише пък израелското електронно издание The Times of Israel, цитирано отново от Фокус.

„Изясних им нашите принципи по този въпрос. Иран трябва да напусне Сирия и ние ще действаме, и вече го правим, срещу опитите на Иран да се установи в тази страна“, заяви Нетаняху.

От Кремъл съобщиха, че Путин и Нетаняху са говорили за „общите усилия за осигуряване на сигурността близо до сирийско-израелската граница“ по време на телефонния си разговор. Те също „изразиха готовността да засилят координацията на общите си действия във връзка със Сирия, включително борбата с международния тероризъм“, се гласи в съобщението на Кремъл.

Израел на няколко пъти повтори позицията си, че няма да толерира иранското военно присъствие в Сирия и извърши удари срещу подкрепени от Иран сили, както и срещу опитите да се внесе оръжие към ливанската терористична групировка „Хизбула“.

Тагове: ; ; ; ; ; ;