Централно-Африканската Република «е завзета от руски наемници».

Мозамбик рестартира отношенията си с Русия, разглежда цяла поредица от оръжия, които иска да получи.

ДР Конго предлага на Русия сътрудничество.

Водят се преговори за изграждането на руска военна база в Джибути.

Това не са фантастични заглавия от ВВС или CNN.

Това е реалността от последните два месеца.

Американските и европейски партньори на Русия  сериозно са разтревожени от «руското нахлуване в Черна Африка», което по географски обхват дори превиши паметния пик на влиянието на СССР.

Неотдавна руското споразумение с Мозамбик също бе забелязано от западните СМИ.

Първо министрите на отбраната на Русия и Мозамбик подписаха споразумение за свободно влизане на руски военни кораби в пристанищата на страната.

На базата на това споразумение руските военни кораби ще могат по опростена процедура да влизат в пристанищата за обслужване и зареждане, което превръща тази южноафриканска страна в практическа база за ВМФ на Русия.

Това, разбира се, не е пълноценна база, както в Тартус в Сирия, но е близко до нейните характеристики.

След това бе подписан пълноценен договор за военно-техническо сътрудничество, които предполага закупуването на руско оръжие, техника и обучение на персонала.

А на 28 май 2018 г. главата на МВнР на Мозамбик Жозе Пашеку заяви, че се обсъждат конкретните видове доставки.

«Това е споразумение във военната сфера — част от възхода на нашите отношения. Сред приоритетите ни са — подготовката на кадри, доставка на различна екипировка също», каза той.

«В процес на обсъждане сме с Русия вече на техническите въпроси, за да определим точно какво ще закупи Мозамбик и как ще финансира тези покупки», допълни министърът.

Американците твърдят, че неочакваното и масирано руско нахлуване в черния континент е началото на мащабната «битка за Африка», в което за разлика от «прокси-» войните от студената война ще се използват не само въоръжени методи, но и политтехнически.
Твърди се още, че съществува руски «африкански проект».
Има ли такъв проект или не — трудно е да се твърди.
Но със сигурност може да се каже, че Черна Африка почти вероятно ще се превърне в още една «конкурентна зона», както обичат да казват в последно време нашите американски партньори.
Автор: Евгений Крутиков
Превод: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;