Лидерът на опозиционната партия «Единна Македония» Янко Бачев издигна знамето на Русия заедно с традиционните македонски знамена на бронирания полицейски джип по време на протестната акция пред парламента в Скопие.

Това съобщи телевизионният канал  A1on, който

публикува на портала си снимки и видео от мястото на събитието.

Полицаите трудно свалиха Бачев от машината.

Министрите на външните работи на Гърция Никос Котзиас и колегата му от бившата югославска република Македония Никола Димитров подписаха в неделя споразумение за новото конституционно име на страната — Република Северна Македония.

Страните и представителите на международните организации нарекоха договора исторически, който вече открива пътя на Скопие за членството в НАТО и ЕС.

Протест в Битоля

Преименуването и условията на договора по-рано предизвикатаха категорично отхвърляне от македонската опозиция.

През деня протестира най-голямото движение на опонентите в град Битоля на границата с Гърция.

Вечерта в центъра на Скопие след призив в социалните мрежи се събраха около 2 хиляди привърженици на няколко патриотични движения.

Протестиращите хвърляха към полицаите фойерверки и камъни, те се опитаха да пробият кордона, за да влезнат в сградата на парламента.

Полицията използва срещу тях шок-гранати и сълзотворен газ.

Спецчастите също използваха бронирани джипове за прогонването и сдържането на тълпата.

След това полицаите успяха с помощта на специални средства за разпръснат тълпата, броят на пострадалите при сблъсъците не се уточнява.

Сред тях е операторът на един от местните телевизионни канали.

Министърът на отбраната Радмила Шечеринска, която сама пострада от тълпата, нахлула в сградата на парламента през април 2017 година, рязко осъди случилите се безредици.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;