Отново протести и арести в Скопие против против договора за новото име на страната. По-рано вчера беше подписан договорът между Гърция и Македония за решаване на спора за името, съобщи БНТ.

© БТА / AP Photo / Boris Grdanoski

Македонската полиция за борба с масовите безредици използва звукови гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне белязан от насилие протест в Скопие против договора с Гърция за новото име на страната.

Полицията се намесила, след като някои от демонстрантите започнали да хвърля камъни и бутилки срещу служителите на реда, охраняващи парламента. Няколко демонстранти били арестувани. В протестите участвали неколкостотин души.

По-рано през деня външните министри на Гърция и Македония подписаха историческо споразумение за новото име на бившата югославска република, която вече ще се нарича Република Северна Македония, слагайки край на близо 30-годишен спор. Документът трябва да бъде одобрен от парламентите на двете страни, а в Македония ще бъде организиран и референдум. Македонският президент заплашва да блокира сделката.

Тагове: ; ; ;