В Украйна назрява катастрофа, заяви депутатът от Върховната рада, лидер на партията «За живот» Вадим Рабинович в ефира на телевизионния канал  «112 Украина«.

«Под формата на икономическа помощ някои се опитват да разграбят националното богатство на Украйна», заяви той.

«У нас, драги украинци, назрява катастрофа. Ние не просто ще избираме сега ново правителство. Искам да кажа какво се случва в страната ни:  в момента тихичко Националната банка изплаща 455 милиона долара на МВФ, сега ни казаха, че един милиард евро ще ни даде Европа, но забравиха да кажат, че те искат да свалят мораториума за износ на дървесина.

Т.е. Европа ще ни даде един милиард, който ние веднага ще върнем на междунардните организации, а след това ще трябва да се лишим от Карпатите.

Това равностоен обмен ли е? Считам, че не», заяви парламентаристът.

Той нарече още кредита, който дават на Киев, «престъпен». Депутатът добави, че този транш може да бъде приет само от «престъпник».

Рабинович припомни, че до края на 2018 година Украйна трябва да изплати 12.5 милиарда долара, през 2019 година, независимо от това кой ще победи на изборите за президент — 12,1 милиарда долара, а до края на 2020 година — още 10.2 милиарда.

Общо, според изводите на депутата, Киев ще бъде принуден да изплати 117 милиарда долара дългове.

«Eто в какъв капан ни вмъкнаха:  117 милиарда!

Това е икономика, обречена на крах, това е мъртва ипотека.

Всяка организация, която има дори не компютър, а калкулатор, може лесно да сметне, че Украйна не е в състояние да изплати тези пари.

Вие се опитвате да ни удушите до край, след това ще разрушите нашата икономика и напълно ще станем ваша собственост», каза политикът, призовавайки властта на страната да прекрати «да върви на повода на МВФ».

Освен това, Рабинович заяви, че единственият изход от кризата може да бъде само дефолт.

През 2016 и 2017 години Украйна получи от Международния валутен фонд два транша в размер на един милиард долара всеки.

Новият транш за Киев трябваше да бъде получен до края на миналата година, но и до момента това не се е случило.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;