Министерството на туризма е наело лобистки фирми в САЩ, които са уреждали по имейл срещи с политици, фондации и медии за министър Николина Ангелкова, съобщава сайтът Биволъ.

Американците са получили минимум 10 000 долара. Български министри често посещават САЩ, но само Ангелкова си е позволила подобно разточителство за задачи, които обичайно се изпълняват от служители на българското посолство, коментира сайтът.

За работното й посещение във Вашингтон през февруари тази година българските данъкоплатци са се бръкнали с по 500 долара за имейл. Толкова струват лобистките услуги на фирмите Glanz Inc. и Sanitas International, става ясно от документите, публикувани от Министерството на правосъдието на САЩ.

От пресцентъра на Министерството на туризма отричат да са сключвали договор с Glanz Inc. Оттам обаче признават, че през 2017 г. са провели кампания на България като туристическа дестинация, чийто контрагент е Corner Media, на която е било платено за рекламата.

Сумата не е обявена.

Документът, с който Glanz Inc. и Sanitas International оповестяват споразумението с българското Министерство на туризма, е подписан от Томас Фараси и Кристофър Харвин. Проверка във фирмените регистри показва, че двете фирми имат едни и същи собственици, а Corner Media всъщност е новото име на Glanz.tv.

Остава загадка как Министерството на туризма е успяло да установи бизнес отношения с тях и на какво основание през 2018 г. фирма Glanz Inc. е провела лобистка кампания.

Не става ясно колко от срещите, подготвени за министър Ангелкова, са се реализирали. Нейното посещение във Вашингтон беше представено като «двудневно работно», а срещите й са от 22, 23 и 24 февруари.

В началото на март обаче тя бе засечена в Лос Анджелис на церемонията за връчването на наградите «Оскар».

От Министерството на туризма съобщиха, че визитата била «на лични разноски по покана на актрисата и продуцент Джизела Маренго».

Очевидно е обаче, че билетът за презокеанския полет не е платен от министърката, пише Биволъ.

Тя пътува до Вашингтон и обратно в качеството си на служебно лице за работна среща, макар и с твърде спорна ползотворност, ненужно оскъпена чрез лобисткия договор.

Дума

Тагове: ; ;