Социалните мрежи са се превърнали в основно средство за разпространение на съдържание, набиране на съмишленици и материални средства от джихадистите.

Любимата им социална мрежа е Twitter  в която бълват  по 90 000 съобщения дневно, като повечето са скрити в тъй наречените муджатуитове – архивирани туити. Тези туити рисуват един прекрасен живот, предназначен за вътрешната аудитория на Ислямска държава.  Ако разгледате долната диаграма ще ви изненадат резултатите под номер 4 с поддръжниците на ИДИЛ, там фигурират САЩ, Турция и Англия, където са регистрирани огромно количество джихадистки акаунти в Twitter.

Twitter започнаха да отстраняват различни акаунти след публикуването на обезглавяването на Фоули на 20 август 2014 г. в клип наречен „Съобщение до Америка“. Въпреки това следващите обезглавявания пак са обявени там.  Twitter започна масово да премахва джихадистки акаунти. В много случаи, обаче, веднага след  спирането им, те веднага създават нови. Привържениците на ИДИЛ дори започнаха да се подиграват с Twitter, като пишат, че им трябват 5 минути за създаване на нови акаунти и 1 ден за набиране на 500 последователи!

От сайта се наложи да премахнат някой хаш тагове, като: #ISIS  #JamesFoley, но въпреки това и днес все още се намират подобни снимки.

От ръководството на Google също предприеха някой мерки за отстраняване на джихадистката информация, но само по отношение на видеото в YouTube. В Google Drive към момента няма проблеми да се публикува каквато и да е информация.

Facebook успяха ефективно да спрат използването на джехадистки групи доста по-рано от Twitter, което накара Кибер халифата да създаде собствена социална мрежа копие на Facebook, наречена khelafabook.com.

Естествено тя беше нападната и премахната от „Анонимните“, които създадоха на нейни място пародиен  сайт с една буква разлика khilafabook.com и осмиващ ислямистите.

Цикълът на споделяне в социалните мрежи на Ислямска държава е следния:

  1. Създава се брандиран, висококачествен материал от основните медии на ИДИЛ, който се предоставя към медийните центрове.
  2. Те го превеждат и разпространяват по техните сайтове в глобалната мрежа. Всеки един клип се качва в колкото се може повече услуги предоставящи видео споделяне и хранилища на файлове. В техните сайтове поставят кратка информация с поставени връзки към всички места, където е качен.
  3. Започват вирусно споделяне от колкото се може повече акаунти в социалните мрежи, като Twitter и Fаcebook към всички възможни места на съхранение на клипа.
  4. След изтриване на акаунта се създава нов и започва от начало.

 

VIII. Видео клипове на Ислямска държава

Новото поколение терористи на Ислямска държава е израснало в информационната епоха, изобилстваща с инфографики, компютърни диаграми, игри и екшън филми. Поради тази причина любимият медиен формат за разпространение на Ислямска държава са видеоклиповете, създадени в същия стил.

Те са много по-въздействащи върху психиката на съвременния човек, предлагат директно послание, което внушава ужас у зрителя и се намират лесно в Интернет пространството.

Тероризмът е спектакъл!

Най-майсторските видеоклипове на Ислямска държава се създават от медийния център „Ал –Хаят“ с цел да въздействат върху глобалните медии. Най-популярни сред тях са бруталните масови убийства, прерязвания на гърла и издевателства над хора.

Точно тези шокови кадри правят видеоклипове с вирусно съдържание и те получават световно разпространение. Телевизиите ги следят и се надпреварват коя първа ще излъчи последната заплаха на Ислямска държава!

Това е логото на Ал-Хаят преди всеки клип.

Петко Димов

(News Front предупреждава, че е опасно влизането в контакт под каквато и да е форма с представители на Ислямска държава!)

Тагове: ; ; ; ; ;