Филмът «Актът Магницки — извън сцената» бе показан на 13 юни по време на киновечер в Мюнхен.

Организатор бе порталът  «Telepolis», който публикува също статия за самия «акт Магнитски».

Порталът «Телеполис» споделя

«Филмът «The Magnitsky Act — Behind the Scenes» се разрасна в политически скандал.

Показването му в Европейския парламент от немските телевизионни канали

«Arte» и «ZDF» бе спряно, както и излъчването по телевизионния канал  «Arte» през 2016 година, независимо от това, ч тези радиостанции са напълно законни, филмът бе финансиран от знаменити културни фондове.

Какво е актуалното в документалния филм на Андрей Некрасов, известен по-рано с критиката си към Путин?

Става дума за причините за смъртта на Сергей Магнитски, който загина през ноември 2009 година в руски затвор, уж в резултат на издевателство.

Работодателят на Магнитски, американският финансист и директор на фонда «Ермитаж» Бил Браудер, го превърна в герой чрез разобличението на откраднатите 230 млн долара от служещи в руската полиция и МВР, които уж си сътрудничели с мафията.

Магницки открил това, а това означавало, че той трябва да умре — такава е историята на Браудер, създадена по образец на западните детективски романи за Кремъл.

Историята стана достояние на световната общественост, а също — основа за американския закон «The Magnitsky Act».

Същият този закон, чиято отмяна бе причината и част от преговорите на Доналд Тръмп-младши, Джаред Кушнер и председателя на предизборната комисия на Тръмп Пол Манафорт с руския адвокат Наталия Веселницкая през 2016 година.

Допълнителен мотив за срещата с американската страна бе желанието да бъде получена компрометираща информация за Хилъри  Клинтън».

Първоначално самият режисьор Некрасов бил убеден във версията на американския инвеститор Бил Браудер, но при заснемането на филма започнали да се появяват неточности и въпроси, на които не се намирали подходящи отговори.

Филмът, който започна с реконструкция на драматичната история увлича зрителя в обърканото разследване, а постепенно се превръща в повествование, по време на което успешната уж версия на Запада фактически се разпада.

Стъпка след стъпка в тази политическа история се разкрива, че в нея са забъркани както големи пари, така и европейския и американски политически елит.

Филмът «The Magnitsky Act — Behind the Scenes» събира в себе си разногласията, които възникват при образа на Бил Браудер.

В него има интервюта на въвлечените лица, документите са проверени, архивният материал има оценка: например, видеозаписите от разпита на Бил Браудер от адвоката Марк Цимпрот от 15 април 2015 година в Ню Йорк.

В 7-часовия разпит, който е достъпен в интернет, Браудер е принуден да признае, че някои от неговите публични изказвания по отношение на Магнитски са погрешни.

«Без Браудер няма Магнитски»

Започвайки с дезориентиращи указания за обстоятелствата около смъртта на Магнитски в затвора, Некрасов и неговия екип разкриват обстоятелствата около смъртта му.

Става ясно, че Магнитски не е бил обект на издевателства.

«Обвиненията в издевателства са лъжа», казва Некрасов, който има писмата на Магнитски от затвора, в който «в всяка година умират средно по 100 човека».

Или фактът, че Магнитски е бил разпитан като «упълномощен счетоводител на Браудер» по подозрение в неплащане на данъци на американския финасист.

Тези и много други по-рано заметени детайли, както и явните неточности, биват открити от филма на Некрасов, с което Браудер е разобличен.

«След неотдавнашния крах на западните СМИ в делото Скрипал и в делото Бабченко, филмът на Некрасов е поредният удар по западния пиар.

Историята на Браудер, според думите на режисьора, е полезна за неолибералите.

Ще победи ли свободата на печата, свободата на словото или все пак ще победят интересите на американските финансови кръгове и техните помощници, такива като Мари-Луиза Бек от «Партията на Зелените», това остава под въпрос», пише

РТ «Германия» в своята статия за филма  «The Magnitsky Act — Behind the Scenes».

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;