Украинските танкисти заеха последно място в танковото състезание  Strong Europe Tank Challenge. Участник от екипажа от 14-та волинска механизирана бригада към ВСУ капитан Роман Багаев сподели пред «Новинарня» за причините за поражението.

Според него, украинските танкисти се били подведени от това, че не са познавали натовската специфика, имали са проблеми с речта и са изоставали в тактиката.

Освен това, Багаев се оплака от техническото състояние на най-новия украински танк  Т-84 «Оплот», който военните получиха заедно със стария Т-64.

Новите машини, според него, са се счупили още първия ден.

«Пристигнахме в четвъртък с Т-84. По  време на «операцията по настъпление» (един от етапите)  само един танк направи един изстрел.

Но останалите три снаряди или не до край бяха заредили оръдието, или не са им сработили датчиците. Системата показа, че танкът не докрай е бил зареден, затова оръдието с хидростопа не се свали», заяви Багаев.

Според признанията на танкиста, наложило се е екипажът да реши този проблем на ръце по време на състезанията.

Освен това, капитанът се възмути от липсата на стабилизацията на оръдието.

«След всеки изстрел то беше подвижно: пултът на управление не можеш да го пипаш, а той се тресе.

Как с това нещо да уцелиш на 1.5 километра?, възмути се Багаев, отбелязвайки, че инженерите от Харковския завод «Малишев», които са производители на танка, са уверявали, че машината е в пълна готовност.

Сред другите причини за неуспеха, според признанията на капитана, е било недостатъчното време на изучаване на английски език, а също това, че е било отделено малко време за тренировъчни стрелби с новия танк.

«През март ни дадоха един танк. С него стреляхме пет пъти, след това той излезе от строя, взеха го в завода.

В завода отказаха да ни учат, казаха, че ученията не са им платени.

Един път ни допусната до тренажорите», заяви танкистът.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;