Според експерта и създател на изследователския проект Eurocontinent, в условията, в които новият лидер на САЩ действа не само едностранно, което е традиционна политика за тази страна, но сега още и въпреки позициите на съюзниците, европейците «могат да направят малко, за да поправят ситуацията, защото самите те са разделени, независимо от политическата комуникация, която дава илюзията за единство», твърди създателят на проекта.

«Нещо повече, те нямат политическа воля да направят това, защото твърде дълго бяха в геополитическо подчинение на своя главен съюзник — САЩ», твърди аналитикът.

«ЕС е основан на глобалното виждане, което може да съществува само в еднополярния свят, начело със САЩ, които са източник на тази идеология.

Избирането на Тръмп показва, че САЩ вече са далеч от тази «проглобалистична» позиция, затова ЕС губи своите основи и опори», пояснява той.

«Германия на Ангела Меркел не е в състояние да замени САЩ в подкрепа на този глобалистки ред, нито в световен мащаб, нито в ЕС.

И макар Макрон и Меркел, както излиза, са се хванали за идеологията на стария свят, новият глава на италианското правителство вероятно е най-близко от всички до светогледда на Доналд Тръмп», счита експертът.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;