Задълбочаването на търговския конфликт между Съединените щати и Китай може да е в основата на нова икономическа криза. Това коментира в предаването на БНР

«Събота 150» д-р Георги Кочарков от университета «Гьоте» във Франкфурт. САЩ обявиха, че ще наложат нови мита за 50 млрд. долара на Китай, което бе последвано от реципрочен отговор от Пекин.

В икономиката последващи финансови кризи са в някаква степен неизбежни. Няма обаче фундаментални икономически причини, които да доведат до нова криза в краткосрочен план.

Потенциалните причини за нова криза биха били свързани с политически рискове, коментира експертът.

«Вътре в еврозоната има известна политическа несигурност във връзка с Италия, която е третата по големина икономика в зоната.

При липса на растеж политическото говорене срещу единната европейска система може да се засили и това, естествено, би довело до паника на капиталовите пазари и намаляване на външните инвестиции.

От друга страна външни рискови фактори са свързани най-вече с дискутирания през последните месеци възможен търговски конфликт със страни извън зоната и по-конкретно със Съединените щати,» обясни Кочарков.

«Връщането към опростена парична политика от предкризисния период е може би не най-удачният вариант, защото през последните години финансовата система се промени драстично.

Докато през 2007 г. например около 60% от фирменото финансиране идваше от банките, сега този процент е около 40», коментира той в отговор на въпрос може ли догодина да се очаква повишаване на лихвените нива по депозитите.

Сега

Тагове: ; ;