Западното издание «Телеграф» съобщава, че Сирийските демократични сили са сключили сделка с терористичната организация «Ислямска държава» за освобождаването на 270 терористи и членовете на техните семейства.

Повечето от тях били пристигнали от Германия и Франция. Изданието съобщава още, че те са напуснали вече Турция и се очаква тяхното скорошно пристигане в държави от Европейския съюз, съобщава Сирийският център за мониторинг.

По-рано се съобщи, че пристанищата на Италия ще бъдат недостъпни за два кораба на НПО, занимаващи се със спасяването на мигранти в Средиземно море.
За това съобщи главата на италианското МВР Матео Салвини в своя  Facebook.

Италия закрыла порты ещё для двух судов с мигрантами

  • Според министъра, двата кораба на НПО под холандско знаме са пристигнали до крайбрежието на Либия в очакване на нова група хора, оставени от нелегалните превозвачи.
  • «Да им стане ясно, че Италия повече няма да бъде съпричастна към незаконната миграция, затова ще им се наложи да търсят други пристанища, не в Италия», написа Салвини.

Своя пост той съпроводи с хаштага «Затваряме пристанищата».

На 11 юни Италия отказа да пусне в свое пристанище спасителния кораб «Аквариус», в който имаше над 600 мигранти.

Корабът бе приет от Испания.

По-късно Франция заяви за готовността си да приеме тези миграни от кораба, които отговарят на критериите за предоставяне правото на убежище.

 

 

 

Тагове: ; ;