Times: НАТО е в руини

От военна гледна точка НАТО «рядко е било в такава добра форма».
От политическа — «то е в руини».
С този парадокс алиансът предстои да се сблъска по време на своята среща в Брюксел в следващия месец, твърди Едуард Лукас за  The Times.
Военната мисия е ясна — сдържане на «руската агресия» в Източна Европа.
От военна гледна точка, войската за прикритие на НАТО в страните от Прибалтика и Полша е немногобройна — само няколко хиляди военнослужещи в страните, които нямат противовъдушна отбрана и подкрепа от страна на морето.
Но те са от 25 национални армии.
НАТО изпраща на Кремъл недвусмислено съобщение: «намесвайки се в своите бивши колонии, вие убивате войниците на една от най-богатите и могъщи страни в света».
Благодарение на Путин и конгреса, който отдели пари за отбрана на Европа, САЩ изиграха централна роля в това дело.
«Изразяваме също благодарност на Владимир Путин, чието нападение над Украйна през 2014 година отвори очите и укрепи алианса», пише Лукас.
Но сега алиансът е целият в нерви, а за всичко това е виновен не Путин, а «надутият» Тръмп.
По време на предизборната кампания Тръмп нарече алианса остарял и нееднократно се оплаква, че той коства твърде много на Америка.
По време на първата визита на Меркел в Белия дом американският президент дори представи на канцлера на Германия «дилетантска сметка» за помощта на САЩ в областта на отбраната.
Според него, така наречените съюзници — това са само «използвачи», те «въртят САЩ около пръста си» в областта на търговията.
Но американското величие и светът, оглавяван от американците, се основават «на създаването на съюзи, а не върху тяхното унищожаване», припомня авторът от
The Times.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/comment/russia-stands-to-gain-most-from-nato-row-t6pq633mb

Коментари:

Зареждане ...