Около 2 хиляди деца бяха разделени от семействата им в резултат на масовия поток нелегални мигранти в Съединените щати за шест седмици, съобщава  Associated Press, позовавайки се на данните от Министерството на вътрешната сигурност на страната.
По данни
на агенцията, 1995 деца са били разделени от 1940 възрастни от 19 април до 31 май.
Съответните мерки се предприемат на фона на политиката на «нулева толерантност», обявена от главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс.
Според протокола, американските власти не могат да задържат децата на нелегалните мигранти, защото обвинения за незаконно пресичане на границата може да бъде предявено само към родителите.
По-рано Джеф Сешънс предупреди потенциалните нелегални мигранти от Централна Америка, че в случай на опити за незаконно проникване в Съединените Щати, те рискуват целостта на своите семейства.
Също американският лидер Доналд Тръмп възложи на главата на Главната прокуратура, на Министерството на вътрешната сигурност и на Министерството на здравеопазването и социалните служби «незабавно да прекратят» практиката «залових и освободих» по отношение нелегалните мигранти в САЩ.

По-рано се съобщи, че някои мигранти, пребиваващи в САЩ незаконно, са «животни», а не хора, каза Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ обвини «слабите закони» за това, че те са разрешили на престъпниците и бандите незаконно да влизат в страната и критикува така наречените убежища за мигранти по време на срещата си с консервативни калифорнийски политици.

Всичко започнало с обсъждането на групировките  MS-13, тогава Тръмп казал:
«Ние спираме много от тях,  които се опитват да попаднат в  страната. Това не са хора, това са животни.

Депортираме ги от страната с висока скорост.

Заради слабите закони те попадат в страната бързо, ние ги приемаме, депортираме ги и всичко това се повтаря постоянно. Това е безумие», казал Тръмп.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;