Разработваната в Русия бойна машина за подкрепа на пехотата  (БМПТ) «Терминатор-3» може да сваля дронове, които са «най-смъртоносното оръжие на САЩ», това се казва в материала на National Interest.

Третото поколение БМПТ-72 «Терминатор», пише авторът, може да поразява всички видове цели: въздушни, наземни, а също живата и нежива сила на противника.

В новата версия на машината има боеприпаси «земя-въздух» с променяща се траектория и взрив по време на полета, които позволяват на «Терминатор-3» да сваля безпилотни летателни апарати, се подчертава в статията.

Но, както твърди авторът, превръщането на  БМПТ-72 в платформа за борба с дронове предизвиква редица въпроси.

Експертът отбелязва, че  «Терминатор-3» ще бъде снабден с картечници, гранотомети, оръдия, противотанкови ракети и противокорабно оръжие.

«Къде да бъде поставено оръжието за борба с безпилотните самолети, щам на тази машина и без това са поставени девет различни системи на въоръжение?

Къде да се постави радиолокационната станция?

Ако няма РЛС, то «Терминаторът» ще може да се бори само с неголеми дронове на разстояние пряка видимост», разсъждава експертът.

Според автора, «Терминатор-3» ще представлява «добре бронирана» машина, която ще се окаже ефективна в градски условия при борбата с пехота и лекогабаритни цели.

При това третото поколение БМПТ-72 ще бъде по-ефективен в боя, отколкото лека машина, но по нея ще има много разходи за обслужването, се отбелязва в статията.

По-рано от корпорация  «Ростех» съобщиха, че  «Уралвагонзавод» формира облика на новото, трето поколение бойни машини за подкрепа на танкове «Терминатор». Обсъжда се подобряване на тактико-техническите характеристики и модернизацията на шасито.

Новата машина ще може да работи по всички видове цели.

Според индустриалния директор на клъстера «Въоръжение» към  «Ростех» Сергей Абрамов, съвременната версия на машината е «много успешна», но в перспектива тя може да бъде усъвършенствана.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;