Италия на този етап оправдава най-лошите опасения на еврофилите.

Броени дни след утвърждаването си в парламента новото италианско правителство реши енергично да изясни отношението си към Брюксел.

Първоначално Рим открито реагира срещу миграционната политика на ЕС, отказвайки да приеме кораб с повече от 600 африкански бежанци на борда и заявявайки чрез главата на МВР и лидер на дясната Лига Метео Салвини, че отсега нататък Рим просто ще казва:
«НЕ!» в отговор на молбите, предложенията и исканията на Еврокомисията.

След това се «отличи» министърът на селското стопанство на Италия Джан Марко Сентинайо, който заяви, че Рим е против търговската сделка между ЕС и Канада.

Сентинайо, който представлява в Сената Лигата, заяви в четвъртък в интервю за

La Stampa, че правителството моли парламента да не ратифицира Общото икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА).

Отчитайки представителството в сената на депутатите от Лигата и Петте звезди, заплахата е много сериозна.

«Нашите съмнения относно това споразумение се споделят от много европейски колеги, заяви Сентинайо. — Така че това не е само позиция на националистите от Лигата.

Ние няма да ратифицираме споразумението за свободна търговия с Канада, защото то защитава само малка част от нашите продукти PDO (защитено наименование за произход) и  PGI (защитено географско указание).

Тук следва да се добави, че Италия има най-много продукти  PDO и PGI в ЕС.

Според споразумението, Канада признава над 40 такива италиански продукти от общо 292.

Новото правителство  счита тези цифри за недостатъчни.

Ето как Рим обяснява твърдата си позиция: сериозна борба с продуктовите фалшификати, от което отдавна се оплакват производителите от Апенините, което може да увеличи три пъти експорта на италианските продукти, който съставлява за миналата година 41 млрд евро.

Трябва да се отдаде дължимото и на правителството на Джузепе Конте.

Двете влизащи в дясната коалиция партии — Лигата и Петте звезди никога не са скривали своето негативно отношение към свободната търговия и търговските споразумения, които е сключил Брюксел в последните години.

В общата политическа платформа на коалицията се казва, че партиите «ще се борят с търговските споразумения, които нарушават правата на гражданите и причиняват вреда на справедливата конкуренция във вътрешния пазар».

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;