На московския стадион  «Лужники» в четвъртък започна световният шампионат по футбол, пише The Guardian.

За Москва това световна първенство по футбол ще бъде най-мащабното мероприятие от времето на Олимпиадата през 1980 година, независимо от това, че в предстоящия месец основното внимание ще бъде приковано към неголемите руски градове, които не са свикнали да провеждат такива мащабни мероприятия.

Руската страна получи шанс да покаже на целия свят новия имидж на съвременната си европейска столица, в която тя се превърна в последните години, благодарение на мащабните реновации и програмите за градско планиране.

«Това е шанс да покажем на всички, че Москва — това не са мечки по улиците и не са балалайки», казва Александър Поляков, директор на държавната организация, която ръководи московската транспортна мрежа.

Той твърди, че опасенията на чужденците по повод Русия са предизвикани от несправедливите предразсъдъци и от невежеството, но съвсем не и от действията на държавата на световната сцена.

Както продължава британското издание, за много гости Москва  ще се превърне в изненада, когато видят съвременния град с приятния център, пише изданието.

При кмета Сергей Собянин Москва за няколко години се промени по-силно, отколкото който и да е европейски град.

Десетки улици станаха напълно пешеходни, разширени бяха тротоарите, появиха се велосипедни алеи и повече пространство за пешеходни разходки, а много паркове бяха обновени.

Както отбелязва авторът на статията, сталинската архитектура и паметниците както и преди придават на града величествен вид.
Напълно са променени кафенетата и ресторантите, а хипстърските бистра и съвременните ресторанти са повече, отколкото столовите от съветски тип.
Чиновниците с всички сили се стараят да покажат колко гостоприемен е градът им за чуждестранните гости по време на световния шампионат по футбол.
Всички надписи и обяви в града вече са на два езика.
За запалянковците общественият транспорт в дните на мачовете ще работи безплатно, след вечерните мачове метрото ще спира работа едва в три часа през нощта.
Градското правителство пусна приложение на шест езика, за да помогне на гостите, организира безплатни курсове по английски език за 5 хиляди от 50-те хиляди лицензирани таксиметрови шофьори.
«Всички са толкова дружелюбни, където и да отида, всички искат да се снимат с мен.
Считам, че вече трябва да вземам пари за това», шегува се пред журналисти запалянко от Перу.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.theguardian.com/world/2018/jun/13/much-nicer-than-expected-world-cup-fans-size-up-modern-moscow

Тагове: ; ; ;