Франция разчита на финансови средства от европейския фонд за отбрана за проекта си за военния безпилотен самолет Male, в чиято разработка участват още Германия, Италия и Испания.

«Днес 80 % от изследванията се финансират от националните правителства от съюза.

В резултат имаме 173 несъвместими една с друга системи на въоръжаване.

Повече не можем да си позволим това», заяви високопоставен европейски чиновник.

Както отбелязва изданието, Тръмп собственоръчно съдействал за старта на европейския отбранителен проект, провеждайки политика на протекционизъм, насочена срещу европейските съюзници, а също «позволявайки да се усъмнят в неговите задължения по отношение на НАТО».

Независимо от това, както твърди авторът на статията, «Вашингтон започна да се безпокои от намеците за европейска автономия», САЩ все по-открито се опитват да ги принудят да купуват продукцията на американските предприятия в качеството им на обещанието за увеличаване на разходите за колективна отбрана на НАТО до 2 % от БВП към 2024 година.

«Конкуренцията във военната индустрия не е новина, но натискът, осъществяван от САЩ с цел закупуване на американско оборудване, това вече е проблем», призна неотдавна един от представителите на НАТО в Брюксел.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.liberation.fr/planete/2018/06/13/l-union-europeenne-veut-muscler-sa-defense-et-s-affranchir-des-etats-unis_1658620

 

 

Тагове: ; ; ; ;