През март тази година американският учен Грегъри Джонсън, който в продължение на две години разследва за Съвета за сигурност на ООН нарушаването на санкциите за Йемен, получи известие, че Русия е отхвърлила сключения с него договор.

Две седмици по-рано на неговото място бил руският професор Николай Добронравин, чието назначение в групата към Съвета за сигурност за разследването на нарушаването на санкциите в ООН в Судан било спряно от САЩ заедно с Франция и Великобритания.

Както пише  Foreign Policy, тези двама мъже са част от по-широка група експерти и администратори, които в последните месеци или са изгубили работата си в ООН, или не са получили назначенията си, независимо от високата си квалификация.

Според аналитиците, те са жертви на тихата война, която САЩ и Русия водят в последно време, за да лансират собствения си дневен ред в световната организация.

Както счита авторът на статията, за Русия една от целите е разбиване на потенциала на ООН за спазването на санкциите по отношение на страни и терористични организации от Иран до Северна Корея и Южен Судан.
Що се отнася до САЩ, то тези действия по-скоро са свързани с по-широк кръг от разногласия с Русия.
«Считам, че ще видим още много примери от такъв вид партизанска война в дипломацията, ако САЩ и Русия не успеят да сключат каквато и да било голяма сделка, за да отслабят напрежението в техните отношения в ООН.
В дадения момент това изглежда много далечна перспектива», счита експертът от ООН в ЕС по международните отношения Ричард Гоуен.
Различен вид отхвърляне на инициативи и актове на възмездие се забелязаха още в началото на годината, когато Русия застана срещу САЩ и техните европейски съюзници по въпроса за назначаването на специалния омбудсман, отговорен за това предполагаемите терористи, попадащи под санкциите на Съвета за сигурност, да получат съответните правови процедури.
В качеството на приемник Русия отдаде предпочитанието си на представителя на Танзания, но против него застанаха САЩ, Великобритатния и Франция.
Москва отговори с блокиране на две кандидатури, които бяха подкрепени от Вашингтон — на един представител на Франция и един на Ливан.
В резултат на тази тупикова ситуация длъжността остана вакантна в продължение на няколко месеца, точно до май тази година, което занижи работоспобността на офиса.
Руските дипломати реагираха на това, отхвърляйки назначението на френски експерт по ракетните въпроси в групата, която контролира санкциите на САЩ срещу КНДР.
Те дори блокираха опитите на САЩ и техните европейски съюзници да забранят пътуванията и замразяването на активите за шест човека, заподозрени в контрабанда на хора в Либия.
От своя страна САЩ и европейските им съюзници отмениха решението си за наемането на руския експерт за Судан Добронравин.
Бидейки една от петте държави, притежаващи правото на вето в ООН, Русия отдавна използва огромното си влияние за защита на собствените си интереси.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:http://foreignpolicy.com/2018/06/12/at-u-n-russia-and-u-s-wage-quiet-war-over-appointments-to-advance-broader-agendas/

 

Тагове: ; ; ; ; ;