Световният шампионат по футбол стартира в четвъртък в Москва. Чуждестранните СМИ публикуват подробни материали за събитието, отбелязвайки празничната атмосфера и добрата организация.

Американският канал CBS  нарече първия мач на националния отбор на Русия, в който тя победи Саудитска Арабия с резултат 5:0, «фантастично начало».

«Този гол се превърна в това начало, което бе необходимо на Русия, за да удовлетвори тълпата, стадион «Лужники» ликува. По-добър начин да запалиш тълпата по време на първия мач не можеш и да си пожелаеш», пише журналистът.

В деня на откриването на шампионата се забеляза, че футболът обединява хората, пише кореспондентът на британския канал  Sky News.

След своята победа руснаците пееха и танцуваха, което обикновено те не правят, отбелязва той.

Според журналиста от  Sky News, активно са празнували старта на първенството запалянковците от Перу, чийто национален отбор е за първи път на шампионата от 1982 година.

«Перуанците споделиха, че към тях са се присъединили феновете от Коста Рика, аржентинците, бразилците и ярко облечените мексиканци. Дори непробиваемата руска полиция се е наслаждавала на този невероятен спортен карнавал», пише той.

Кореспондентът на турското издание  Milliyet, който присъствал на предишното първенство в Бразилия, отбелязва, че шампионатът в Русия е по-добре организиран като качество на стадионите и транспорта.

«В Русия за разлика от Бразилия любителите на футбола значително по-лесно достигат до стадионите. Можете да не използвате автомобилен транспорт и да се качите в метрото, което ще ви спре точно до вратите на стадиона», пише той.

Руснаците, пише кореспондентът, отдавна очакваха шампионата и напълно го подкрепят.

В церемонията по откриването на турнира взеха участие президентът на Русия Владимир Путин, британският певец Роби Уилямс, руската оперна певица Аида Гарифулина и двукратният световен шампион по футбол от Бразилия Роналдо.

Световният шампионат по футбол за първи път се провежда в Русия.

Международното първенство ще се проведе в 11 градове.

Победителят ще стане ясен на 15 юли.

Следващият мач на националния отбор на Русия ще бъде с отбора на Египет на 19 юни в Санкт Петербург, след това с Уругвай на 25 юни в Самара.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;