Европейската комисия предлага да се отделят  €13 млрд за укрепване на отбраната на Европа, съобщава  Libération.

Тези средства ще бъдат насочени към развитието на военните мощности на ЕС от  2020-та до 2027 год.

Както се отбелязва в статията, макар сумата да може да се нарече «символична», тя ще стане първата стъпка към създаването на вътрешна система за отбрана на съюза — разговорите за който дълго време представляваха «табу».

Предполага се, че новата система за финансиране на военните разходи, предоставяни от членовете на ЕС, ще установи задължения, които изключват изпълнението на военни поръчки от странични фирми — в частност британски и американски.

«Това вероятно силно ще задълбочи напрежението между Тръмп и ЕС месец преди срещата на НАТО», прогнозира изданието.

Според високопоставени представители на ЕС, отбранителните предприятия трябва да «се базират на територията на ЕС, да имат там инфраструктура, а най-главното — решенията да се контролират от обединение, разположено извън пределите на съюза».

Така за финансиране от Фонда за европейска отбрана няма да могат да претендират европейски филиали на американски, канадски и дори — след брекзита — британски компании.

Както подчертават представители от Брюксел, тези мерки не са дискриминационни, а само отговор на решенията на американското законодателство.

Според Еврокомисията, създаването на новия фонд «ще съдейства за стратегическата автономия на Европа по въпросите  за защитата на нейните граждани», намиращи се днес под пълната зависимост от американските предприятия, занимаващи се с производството на военни безпилотни самолети и обезпечаващи защитата от спътници.

€13 млрд ще бъдат насочени към финансирането на «съвместни проекти» на страните-членки на ЕС: €4,1 млрд ще бъдат предадени за финансиране на изследвания, а €8,9 млрд ще отидат за разработката на военни мощности.

€6,5 млрд ще бъдат похарчени за развитието на «военната мобилност».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.liberation.fr/planete/2018/06/13/l-union-europeenne-veut-muscler-sa-defense-et-s-affranchir-des-etats-unis_1658620

Тагове: ; ; ; ; ;