Провалът на срещата на G7 на фона на излизащите извън рамките на обичайната политика на САЩ действия на Доналд Тръмп показа, че оказалата се заложиник на антируските санкции и стратегическа зависимост от Вашингтон Европа е обречена на маргинализация в световната политика, ако не осъзнае необходимостта от реформи на европейския проект и създаването ос «Париж-Берлин-Москва-Пекин», счита експертът по проблемите на сигурността  Пиер-Емануел Томан.

Срещата на G7 се проведе на 8-9 юни в канадската провинция Квебек.

След края на срещата Тръмп заяви, че САЩ няма да подкрепят комюникето.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс в четвъртък не коментира съобщенията в СМИ, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е нарекъл Крим руски.

«Слабостта на европейците в G7 е следствие от тяхната неспособост да мислят за новия свят по друг начин, а не с остарелите парадигми…

Реформата на европейския проект под формата на неговото разширение на геополитическия хоризонт до размерите на континент — това е единственият път за европейците, за да преодолеят раздробеността и неизбежното отслабване на ЕС», заяви експертът от Френския институт за геополитика, имайки предвид създаването на «зони за сигурност и процъфтяване от Брест до Владивосток» с гъвкави алианси.

«Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Емануел Макрон, оказвайки се заложници на своята политика на санкции по отношение на Русия, която политика не работи, както и растящото недоверие към американския президент, отказаха да имат предвид предложението на Тръмп за реинтеграция на Русия в «осморката».

Това връщане на Русия, обаче, би укрепило европейската позиция за Иран, за да се уравновеси тя с тази на САЩ», твърди създателят на изследователския проект Eurocontinent.

«Само оста  «Париж-Берлин-Москва-Пекин» ще бъде надежден противовес на САЩ.

Безпомощността на европейците в G7 е резултат от недостатъци в тяхното геополитическо виждане в новия многополярен свят», счита експертът.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;