Редиците на ислямистките групировки в северната част на Хама започнаха стремително да оредяват. Значителна част от терористите, използвайки различни начини, се опитват да напуснат своите бойни части и да се доберат до територии, контролирани от правителството, за да се предадат.

За предотвратяване на дезертьорството, което вече придобива масов характер, службата за сигурност на групироката «Джейш ал Исса”, част от Свободната сирийска армия (FSA), организира допълнителни патрули и постави засади за хващане на бягащите джихадисти.

Един от тях бил задържаният член на тази бойна част Луай Ал Мустафа, който се преоблякъл в женски дрехи, опитал се да се промъкне през охраната, за да премине на страната на САР.

Той е обвинен в нанасяне на вреда на групировката, чийто характер се уточнява.

“Джейш ал Исса” е една от най-влиятелните въоръжени сили в северната част на Хама, която контролира два големи града в дадения регион.

Независимо от това, че тя се отнася към “умерените”, групировката сключи съюз с “Хайят Тахрир аш-Шам” (по-рано “Джебхат ан-Нусра”), действайки съвместно срещу правителствените войски.

В последно време “Джейш ал Исса” постоянно нарушава режима на прекратяване на огъня, за което е подложена на ответни удари от страна на сирийската армия и ВКС на Русия.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;