Президентът на САЩ Доналд Тръмп заявил пред лидерите на G7, че Крим принадлежи на Русия, съобщава  BuzzFeed News, позовавайки се на дипломатически източник.

Събеседникът на портала отбелязва, че Тръмп счита Крим за руски, защото «всички, които живеят там говорят на руски».

Източникът съобщава също, че Тръмп е поставил под въпрос подкрепата, която лидерите на G7 оказват на Киев, заявявайки, че «Украйна е една от най-корумпираните държави в света».

Ресурсът отбелязва, че понастоящем не е ясно, били ли са изявленията на американския президент «шега, хвърлена мимоходом», или той «сигнализира за радикална промяна във външната политика на САЩ».

Реакцията на Белия дом

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс не коментира съобщенията за това, че Тръмп е нарекъл Крим руски.

«Не са ми известни каквито и да било коментари. Знам, че съобщиха за това, но няма да коментирам частни дискусии, в които не съм участвала. Нямам никаква информация», каза Сандърс.

Виновен е Обама

Миналата седмица американският лидер заяви, че неговият предшественик Барак Обама е «допуснал» връщането на Крим в състава на Русия.

«Трябва да попитате президента Обама, защото той беше този, който позволи на Крим да си замине…Обама може да говори каквото си иска, но точно той позволи на Русия да присъедини Крим.

Вероятно аз бих имал съвсем друго отношение», подчерта държавният глава.

КАКВО ГОВОРЕШЕ ТРЪМП ЗА КРИМ

По време на предизборната надпревара през 2016 година Тръм казваше, че опитът на САЩ със сила за вземат Крим от Русия, за да го върнат на Украйна, може да стане причина за трета световна война.

Освен това, той казваше, че кримчани искат да бъдат с Русия, а това следва да се отчита при решаването на въпроса за принадлежността на полуострова.

Тръмп отбелязваше, че в случай на избирането му за президент може да разгледа въпроса за признаването на Крим за част от Русия и за свалянето на санкциите.

Крим влезе в състава на Русия след референдума през март 2014 година.

За присъединяването гласуваха над 95 % от жителите на полуострова.

Референдумът се проведе след държавния преврат в Украйна.

Москва нееднократно заявява, че Крим е руски в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;