По време на военна операция срещу бойците от ИДИЛ военните от ираската армия заловиха полевия командир и известен палач-джихадист, който стана популярен като организатор на екзекуцията на йорданския пилот Моаза Ал Касабей, когото терористите изгориха жив през 2015 година.

Садам Омар Хусейн ал Джамил е роден и израснал в сирийския граничен град Абу Камал. От началото на 1998 година до 2010 година се занимава с контрабанда на цигари, спечелвайки така достатъчно прилично състояние.

Когато през март 2011 година в няколко населени места в Сирия избухна въстание, Садам, намирайки се в този момент в град Кория на изток от Дейр ез Зор, организира бандитска част, наброяваща няколко десетки бойци, която част получи името “Бригада Аллах Акбар”.

Групировката извърши няколко успешни нападения над правителствената войска, в резултат на което лидерът на самопровъзгласения Халифат Абу Бакр ал Багдади отбеляза заслугите на Садам, изпращайки му за награда огромни парични средства, присвоява му и почетното звание “Абу Рукаяй ал Ансари”.

Предложено му е да се присъедини към ИДИЛ.

“Веднъж се срещнах с ал Багдади, когато се движеше в голяма колона с бронирана техника в Сирия.

Срещата беше кратка, защото другите командири се опитваха да ме изтикат встрани, опасявайки се, че ще се приближа прекалено близко до него и така той ще ме назначи за лицето на Халифата”, разказва известният терорист по време на разпита.

Садам счита, че всички известни победи на ИДИЛ се дължат на елитните чеченски бойци, начело с полевия командир Абу Омар Ал Шишани.

“Те бяха жестоки, висококвалифицирани и безпощадни.

Оглавяваха болшинството крупни сражения в Сирия и Ирак”, коментира палачът.

“Ирак имаше значително по-голямо значение за ръководството на Халифата, отколкото Сирия.

Това се обяснява с факта, че болшинството висши лидери от първия ешалон, включително самия ал Багдади, са иракчани”, счита Садам.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;