Тръмп в своето изявление потвърди, че ударът по Шайрат в Сирия през 2017 година след провокацията в Хан Шейхун е бил използван за натиск върху Китай.

Някои тогава мислеха, че основният адресат на ракетното «послание» e Кремъл, но както и се предполагаше, провокацията е била използвана за «послание» към съвсем друг човек.


Повредените укрития за Су-22 в Шайрат.

Ракетният удар на САЩ по Сирия през април 2017 година е бил предупреждение към Китай относно това, как Вашингтон ще реагира на употребата на химическо оръжие и оръжие за масово поразяване като цяло.

Това Тръмп съобщи във вторник в интервю за  Fox News.

Той припомни, че ракетният удар е съвпаднал по време с неговата среща с председателя на Китай Си Дзинпин в резиденцията  «Мар-а-Лаго» в щата Флорида. 

«Казах му, г-н председател, ние току що изстреляхме 58 ракети по определени обекти в Сирия.

Той чрез преводач помоли да повторя казаното от мен.

Аз повторих, че всяка изстреляна ракета на разстояние 700 мили е поразила целта», каза Тръмп, допълвайки, че неговата администрация по принцип е против употребата на толкова смъртоносни и опасни видове въоръжения.

«Това беше направено, защото Сирия на президента Асад е използвала химически газ срещу деца. Наложи ни се да направим това.

Ако президентът Обама бе пресякъл тази червена черта, то ситуацията в Близкия Изток би била малко по-различна», допълнил Тръмп.

«Казах му, че той може да напусне срещата или можем да сме приятели.

Той не си отиде, той разбра всичко», добавил Тръмп.

Струва си да отбележим, че по-рано Тръмп по малко по-различен начин описваше това събитие.

«Президент Си, позволете ми да ви обясня нещо. Ние току-що изстреляхме 59 ракети към Сирия.

Искам да знаете това», спомня си Тръмп думите към китайския лидер.

След това, според думите на американския президент, Си Дзинпин замълчал за 10 секунди и помолил преводача да преведе думите му.

Той казал на Тръмп, че одобрява употребата на оръжие срещу този, който «трови с газ деца», но не коментирал инцидента в детайли.

«Считам, че той разбра думите ми, а аз разбрах неговите».

Връзката между преговорите в Мар о Лаго и ударите по Шайрат, била достатъчно очевидна още през 2017 година, заедно с другите методи за натиск върху Китай, в рамките на преразглежданата стратегия на Белия дом, в която Китай, заедно с Русия, се превръщали в стратегически противници на САЩ.

Документът определи тогава американската външна политика.

Може дори да се отбележи, че Си Дзинпин наистина е разбрал всичко, след което в Китай рязко форсираха програмата за военното корабостроене и увеличиха военния бюджет, а в съседна Северна Корея внезапно се появиха МБР, способни да долетят до Западното крайбрежие на САЩ.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;