14 юни 2018-Нюз Фронт.

Министърът на отбраната на Турция  Нуретин Джанъкли нарече искането на САЩ страната да се откаже от покупка на зенитни ракетни системи  С-400  от Русия шантаж, съобщава в четвърртък изданието Anadolu Ajansı.

 

 

 

» Подобен род искане излиза от всякакви допустими рамки и норми на дипломацията и търговските отношения. Изпълнението на такова условие е неприемливо. Ситуацията дори може да бъде наречена с една дума шантаж», — заяви турския министър на отбраната.

 

Джанъкли заяви още, че Турция » изпълнява всичките си обезателства и очаква от САЩ «своевременни доставки на изтребителите  F-35″.

По-рано днес изданието Defense News съобщи, че въпреки недоволството на Вашингтон относно решението на Анакара да купи руски зенитно ракетни системи  С-400, това няма да повлияе на предаването на първия американски изтребител пето поколение  F-35.

Припомняме, че в сряда заместник министърът на отбраната на САЩ по Европа и НАТО направи забележка на Турция и разкритикува намерението й да закупи С-400 от Русия, като дори отбеляза, че това не е » в полза на Турция» , и че САЩ предпочита Турция да не прави такива покупки от Русия.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;