Болтън е получил 115 хиляди долара за участие в дискусии, които били спонсорирани от фонд на украински магнат.
«За последната година Джон Болтън, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност, е получил 115 хиляди долара за участието си в две дискусии, които са били спонсорирани от фонда на украински магнат.

По време на една от тях, която се провела в Киев през септември тази година, Болтън уверил аудиторията, че президентът Тръмп няма радикално да променя външната политика на САЩ», пише Дейвид Фарентолд за изданието.

«Представата, че избирането на Тръмп ще ознаменува драматичен прелом във външната политика, просто не е вярна», казал Болтън, отговаряйки на въпрос.

«За участието на Болтън на мероприятието в Киев, а също на други подобни, които се състояха в Мюнхен през февруари тази година, Фондацията на Виктор Пинчук е платила на Болтън, според формите за разкриване на финансовата информация, която Белият дом публикува в понеделник», се казва в статията.

«Официалният представител на Пинчук Наталия Вовк заяви, че организацията е поканила Болтън да говори в рамките на опитите да «бъдат привлечени най-добрите докладчици, които представляват различните гледни точки, отразяващи политическия спектър в техните страни», съобщава изданието.

Според отчета, Болтън се е оказал с най-големия хонорар за участията си през последната година.

Авторът на статията твърди:
«Пинчук много години полага усилия за по-тесни отношения на Украйна със САЩ и Западна Европа.

Той изпращаше пари на благотворителните фондове на американските политически дейци, а понякога и в собствените им джобове.

Авторът споменава за пожертвованията на Пинчук за семейния фонд на Бил и Хилъри Клинтън, а също за личният благотворителен фонд на Доналд Тръмп.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fpolitics%2fjohn-bolton-was-paid-115000-to-participate-in

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;