Един от най-главните изводи след срещата на G7 е в това, че Тръмп призова Русия да бъде върната в групата, тя беше отстранена след присъединяването на Крим през 2014 година, пише  National Interest.

Както отбелязва изданието, след Втората световна война силовото завладяване на територии е налице крайно рядко и по-често среща въоръжен отговор, както в случая със Северна Корея или с нахлуването на Ирак в Кувейт.

Но без отговор остана не само Крим, но и завоеванията на Израел, припомня авторът на статията.

Например, през юни 1967 година Израел нападна Египет и завзе територия от него, нападна също Сирия и Йордания.

Според мирния договор Израел върна на Египет Синайския полуостров, но в негово владения остана Западният бряг на река Йордан и сирийските Голански възвишения.

Към 2000 година те практически стигнаха до споразумение за Голанските възвишения, но след това политиката на Израел се промени, а тази година вече Бинямин Нетаняху заяви, че възвишенията завинаги ще останат в Израел.

Но, според автора на статията, претенциите на Израел към Голанските възвишения имат по-малко основания, отколкото на Русия към Крим.

Крим е бил част от Русия, докато Хрушчов не го подари на Украйна, пише изданието.

Малко са били хората тогава, които са отдавали значение на това предаване на територия, защото двете републики бяха част от СССР.

Болшинството живеещи в Крим са етнически руснаци, а присъединяването към Русия бе възприето с одобрение, отбелязва авторът на статията.

А сега Израел завзе Голанските възвишения със сила, тази територия никога не е била част от Израел или Палестина.

Преди израелската колонизация болшинството от населението беше приятелски настроено към сирийците, много от тях отказаха предложението да станат израелски граждани.

Вероятно предложението на Трмъп да върне Русия в G7 е било зле обмислено, но в него има такъв смисъл, както по времето, когато Русия за първи път бе приета в тази организация.

Русия е важен играч както на политическата, така и на икономическата арена.

И останалите членове на седморката трябва да се примирят с тази мисъл, отчитайки, че няма практически никакъв шанс Крим когато и да било отново да стане част от Украйна, отбелязва авторът.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://nationalinterest.org/blog/paul-pillar/the-perils-territorial-annexation-26227

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;