«Руските официални лица заявиха, че новият план на НАТО, предполагащ подготовката за бойни действия за един месец, ще отслаби безопасността и стабилността в Европа», пише  Newsweek.

«В края на миналата седмица министрите на отбраната на страните от НАТО се срещнаха и публикуваха нова стратегия за борба с Русия.

Според новия план, който се казва «Четири по 30″, 30 пехотни батальони, 30 ескадрили от ВВС и 30 военни кораби ще се подготвят за 30 дена за разполагане, за да се борят с всякакви заплахи», се казва в статията.

«В сряда замминистърът на външните работи на Русия Александър Грушко заяви, че новият план на НАТО е заплаха за европейската стабилност, а Москва ще отговори, подготвяйки своите военни мерки за самозащита», пише изданието.

Списанието отбелязва: неотдавнашното изявление на Норвегия, че тя ще помоли САЩ да разположат на нейна територия два пъти повече морски пехотинци, както и планът «Четири по 30», «показва, че членовете на НАТО все повече считат Русия за заплаха, независимо от дружелюбната риторика на президента Тръмп по адрес на Москва и нейното ръководство», пише изданието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.newsweek.com/russia-says-new-nato-war-plan-threat-europes-stability-and-moscows-military-974752

Тагове: ; ; ; ; ;