Ангажиментът е всички съюзници на НАТО да достигнат 2% от БВП до 2024 г. България е една от малкото съюзници на, които са създали план, за да достигнат тези 2% до 2024 г. България отделя средства за модернизиране на въоръжените си сили през последните няколко години.

Това каза посланикът на САЩ в България Н. Пр. Ерик Рубин, който изнесе лекция на тема „НАТО и двустранното сътрудничество между България и САЩ“, предаде агенция „Фокус“.

Според него страната трябва да увеличава отговорностите си, тъй като това ще укрепи въоръжените сили по много начини.

„Придобиването на нови бронирани сухопътни машини ще увеличи отговорностите, но и ще подобри ролята, която България ще играе в Алианса. Модернизирането на военноморските сили ще позволи по-добрата охрана, но и трениране на екипажите.

Новите изтребители ще позволят на талантливите пилоти да летят и правят съвместни тренировки със съседите си. Това ще допринесе за безопасността и сигурността на пилотите. За мен е съвсем естествено да спомена американски изтребители, но модернизацията и оперативната съвместимост са основни за изпълнението на ангажиментите на България. Страната ви има изграден план за модернизация“, подчерта Рубин.

Той уточни, че преди срещата на НАТО в Брюксел България има възможността да се отличи сред съюзниците си.

„Предприемането на стъпки за реализиране на военните разходи преди срещата в Брюксел ще постави България в едно завидно положение. България е способна да извършва велики дела в рамките на постигнато на целите на ЕС и НАТО. Притежава сила да вдъхновява и мотивира съседите си. Оптимист съм за двустранните ни отношения, за НАТО“, каза още Ерик Рубин.

В България положителният ефект от членството в НАТО е очевиден както за мен, така и за колегите ми във Вашингтон, каза посланикът.

„Искам да благодаря на всички, които спомогнаха за реализирането на тази лекция. Надявам се да имаме добър разговор по добри теми. Оценявам възможността като представител на САЩ да говоря към всички вас като към съюзници, като приятел към приятели. Това е значението на нашите споделени отговорности в НАТО. Те са споделени към организацията и идеалите и ценностите.

Те отварят място и за всеки един от нас за изграждане на успешно демократично бъдеще. Нашият новоназначен държавен секретар Помпео направи първото си официално посещение в НАТО и само няколко часа след като се закле той ясно подчерта, че Алиансът е основна организация както и нашите ангажименти към колективната отбрана и твърдите ни позиции към изпълнението на чл. 5“, заяви Рубин.

По думите му в България положителният ефект от членството в НАТО е очевиден както за него, така и за колегите му в София и Вашингтон.

„Според мен е важно да отбележим прогреса и дългия път, който сме изминали.

Следващия месец лидерите на всички НАТО-вски страни ще се срещнат в Брюксел. Те ще подчертаят единството на НАТО към предизвикателствата към сигурността“, каза още Ерик Рубин.

България показва пътя, по който съюзните ѝ трябва да вървят. Той води не само до членство в НАТО и ЕС, но дава и възможност за бъдещите години и поколения, каза още посланикът на САЩ в България.

„Първият приоритет е колективната отбрана, вторият – разходите за отбрана, и трето – борбата срещу тероризма. България участва активно и в трите приоритета. България има важно стратегическо местоположение. Изгражда и много големи и високи способности за отбрана и възпиране.

България играе и важна роля в региона. Хората желаят на постигнат прогреса, който България е постигнала през последните 28 години. Населението на Балканите и Черноморския регион искат да участват в изграждането на демократичен свят с достижими цели“, заяви Рубин.

По думите му друг пример е водещата роля на България и европейското председателство.

„България е пример за страните и както тя търсеше начин да влезе в ЕС и НАТО, сега страните от региона искат да постигнат същото.

Вратата на НАТО е отворена за всички демократични държави, които споделят ценностите на Алианса“, допълни той и обърна внимание, че се развивате българо-македонски отношения, като лидерската роля на България в региона е очевидна.

„България показва пътя, по който съюзните ѝ трябва да вървят. Той води не само до членство в НАТО и ЕС, но дава и възможност за бъдещите години и поколения. Водещата роля на България в региона помага, както САЩ инвестира и подпомага усилията на България.

САЩ харчат десетки милиони долари за подпомагане, развитие и надграждане на военните съоръжения и способности. Те подпомагат България да изгражда свои работни места и българската икономика“, подчерта Рубин.

Той уточни, че САЩ са започнали третата година, откакто разполагат свои военнослужещи в България. „Учението „Тракийски орел“ и съвместното ни участие не само тренира членовете на ВВС, но нашите военнослужещи имат възможност да разговарят и да се учат от тях.

Тази година България и САЩ отбелязват 25 години от началото на държавната програма за партньорство с националната гвардия на Тенеси. През годините сме изпратили 1300 обучаеми. 20 са обучаемите само от началото на годината. Ген. Ангелов завършва сухопътния колеж на САЩ. Чрез програмата IМЕТ се повишават лидерските качества на всички нива“, обясни той.

По думите му колективната отбрана изисква и инвестиции в способностите и споделяне на разходи.

Тагове: ; ; ; ; ; ;