Украйна, Грузия и Молдова формират прозападен фронт, пише руският

ежедневник «Независимая газета», цитиран от Агенция Фокус.
В Киев се проведе мждупарламентарната конференция на Грузия, Молдова и Украйна. Предвижда се да се обяви създаването на Парламентарната асамблея на трите страни — за «сътрудничество и взаимодействие с ЕС и НАТО».

Както се приближава срещата на високо равнище на НАТО през юли, все повече и повече изявления се чуват. Украйна е насочена към сближаване с алианса. Президентът Владимир Путин ясно заяви, че Русия не харесва перспективата за разполагане на съоръженията на НАТО на украинска територия.

Конференцията в Киев трябва да стане вид сигнал, че Грузия, Молдова и Украйна обединяват сили за интеграция в европейските и евроатлантическите структури.

За първи път ръководителите на парламентите на трите държави проведоха такава среща в началото на март тази година. в Кишинев. Тогава темата беше формулирана тихо:

«Източното партньорство и съвременните предизвикателства в сферата на сигурността». Сега те директно посочват необходимостта от регионално сътрудничество с цел развитие на сътрудничеството с ЕС и НАТО.

Една от обсъжданите днес теми е: «Украйна, Грузия, Молдова: от Споразумението за асоцииране — към пълната интеграция в ЕС».

Те не говорят пряко за присъединяването си към НАТО, темата «Справяне с новите предизвикателства в сферата на сигурността»

Президентът на Украйна наскоро получи официална покана за участие в срещата на върха на НАТО в Брюксел. В Киев те се надяваха по-рано през юли да започнат разговор за подписването на плана за действие за членство в НАТО. Но обсъждането на този въпрос може да бъде отложено.

В края на май, руският президент по време на пресконференция след срещата си с френския си колега, Еманюел Макрон говори за «червената линия», която Западът не бива да преминава, «Не само, че НАТО е стигнало до нашите граници, но подозираме, че и Украйна утре също ще я включат и ще инсталират някакви радари и системи за противоракетната отбрана … «.

Преди няколко дни в интервю за австрийския телевизионен канал ORF Владимир Путин повтори:» за нас, защото в Русия, това е важно на територията на Украйна да не се появят военни съоръжения, които биха заплашвали нашата сигурност.

Например, нови комплекси за противоракетна отбрана, които биха се стремили да ограничат нашия ядрен потенциал. Да, това е важно за нас, не го крия», каза Путин.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;