Президентите на Турция и Азербайджан пуснаха Трансанатолийския газопровод (TANAP), който ще доставя газ на Европа, заобикаляйки Русия, съобщава  Deutsche Welle.

TANAP, чиято стойност е  $8,5 млрд, е част от Южния газов коридор, благодарение на който Турция трябва да се превърне в енергиен център и да създаде алтернатива в доставката на газ за ЕС от Русия, пише изданието.

«Сега, благодарение на  TANAP, нашата страна е на една стъпка по-близко до своя план за енергиен център в региона», заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган по време на церемонията по откриването на Ескишехиде, добавяйки, че проектът е «енергийният път на коприната».

Както отбелязва  Deutsche Welle, на церемонията по откриването на присъствали президентът на Азербайджан Илхан Алиев, президентът на Украйна Петро Порошенко и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Газопроводът  TANAP е с дължина 1850 км съединен с Южно-Кавказкия газопровод, който транспортира газ от азербайджнското местонаходище «Шах-Дениз-3» от Каспийско море през Грузия и Турция.
Според плана, другата част на проекта, Трансадриатическият газопровод  (TAP), ще доставя газ от Турция през Гърция и Албания в Италия към 2020 година.
Като цяло Южният газов коридор ще доставя 6 млрд кубометра газ за година в Турция и 10 млрд кубометра в Европа.
Заместник председателят на Европейската комисия Мариш Шефкович, който се занимава с въпросите на енергията, нарече  TANAP «важно събитие за усъвършенстване на енергийната безопасност».
«Помагайки да се диверсифицират нашите доставки на енергия и маршрутите на доставките, «Южният газов коридор» е стратегически важен за енергосигурността на ЕС, в това число в неговите най-уязвими части, такива като Югоизточна Европа и Южна Италия», резюмира политикът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:http://www.dw.com/en/turkey-opens-tanap-pipeline-that-will-bring-azeri-gas-to-europe/a-44192422
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;