Британският генерал, верен съратник на Чърчил и първият генерален секретар на НАТО лорд Исмей веднъж каза, че алиансът е длъжен «да държи руснаците извън Европа, американците — в Европа, а немците — под контрола на Европа».

Но сега, както изглежда, нито един няма намерение да изиграе отредената им роля, пише за  Dagens Industri Питър Магнус Нилсън.

НАТО сериозно пострада, а някои експерти считат, че с него е свършено.

Великобритания и САЩ, които бяха опорните държави на съюза, вече са на свободно плаване.

Европейците не приемат Доналд Тръмп като лидер на западната общност, в която са налице всички признаци на разпад.

«През 2018 година думите на лорд Исмей за Запада ще звучат така:
«Руснаците искат в Европа, а американците искат да я напуснат».

Но какво искат немците?», пита шведският журналист.

В интервю за немското списание  Der Spiegel бившият министър на външните работи на Германия Йошка Фишер сподели, че всичко е заложено на карта.

Според него, Германия е виновна за две европейски катастрофи, защото е считала себе си за велика държава, разположена между Изтока и Запада, между англосаксите и руснаците, между Атлантика и източноевропейския речен ландшафт.

Следвоенна Германия и Конрад Аденауер се гордеели с това, че те най-накрая са признали себе си за част от Запада — с неговата либерална демокрация, пазарна икономика и британо-американското военно първенство.

Германия демонстрира пълна покорност по отношение на Запада.

Когато Германия се присъединила към ГДР, тя дори се съгласила да се откаже от немската марка, за да свърже себе си със Запада и Франция с помощта на еврото.

Но сега, според Фишер, Великобритания и особено САЩ са предали Запада.

САЩ започнали да се отнасят към Германия като към противник.

Сделката с Иран била главно достижение на Берлин, а излизането на Тръмп от това споразумение нанесло удар по немската дипломация.

Новата голяма война в Близкия Изток ще бъде проблем за Германия по отношение на бежанците.

Търговските мита на Тръмп — това е търговска война срещу немските предприятия, припомня Нилсън.

На този фон Фишер съветва Германия да вложи средства за създаването на силна и независима Европа, която сама ще отговаря за своята отбрана и ще може без помощта на САЩ да държи руснаците извън Европа — с други думи да не признава буферните зони, създадени от Русия.

Освен това, бившият глава на МВнР на Германия посочил тенденцията, в рамките на която както десните, така и левите немци започват все по-приятелски да се отнасят към Русия.

Според него, той все по-често чува, че отношенията с Москва следва да се нормализират, че Крим и Източна Украйна са изгубени, а отношенията с Русия в дългосрочна перспектива са по-важни от тези с Вашингтон.

Уклонът на Изток и отчуждението от Запада е стара тема за Германия.

Бившият канцлер Герхард Щрьодер в своите мемоари нарича САЩ «паразитна цивилизация».

След седем успешни години управление той счита, както и немските лидери от междувоенната епоха, че общата немско-руска цивилизация е по-силна и внушава повече надежди.

На Изток има музика, балет, литература и път към Китай и Близкия Изток.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.di.se/ledare/dags-for-ny-svensk-offensiv-i-ost/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;