Берлинската публика аплодира артистите от Санкт-Петербургския държавен академичен театър за балет Борис Айфман — прославеният колектив представи във вторник спектакъла «Чайковски. PRO et CONTRA».

Голямото европейско турне на театъра за балет Борис Айфман стартира в началото на юни в Монако, то се провежда в рамките на проекта  Gala Russe, продължаващо заложените от Сергей Дягилев традиции за лансиране на руската култура на Лазурния бряг.

В Берлин театърът също ще покаже балета «Червената Жизел» на 15 и 16 юни.

След това артистите ще играят в Братислава  (на 26 и 27 юни) и във Виена (на 29 и 30 юни) спектакъла  «Чайковски. PRO et CONTRA».

Балетът на Борис Айфман «Чайковски. PRO et CONTRA» е резултат от многогодишното осмисляне от хореографа на личността и творчеството на великия композитор.
Спектакълът е по музика на Петър Илич Чайковски.
Той осмисля философски основните етапи от жизнения път и творческата биография на композитора.
Премиерата се състоя в Санкт Петербург в края на май 2016 година в навечерието на 70-та годишнина на Айфман.
През ноември за изпълнението на партията на Антонина Милюкова, жената на Чайковски, солистката на театъра Любов Андреева получи премия.
През 1993 година започна изпълнението на балета «Чайковский», който с успех бе показан по целия свят.
«Спектакълът вече бе на сцената на берлинския театър  Staatsoper в старата си версия.
Сега спектакълът е абсолютно различен.
Историята е запазена, но е променена цялата хореография, светлинната лексика, силно са използвани съвременни технологии.
Струва ми се, че спектакълът вече е по-разбираем, по-честен», сподели изпълнителят на главната роля, заслужилият артист на Русия Олег Габишев.
Според него, музиката помага да се обясни характерът на неговия герой, който е бил «необикновен човек», но самият спектакъл «наистина е труден и емоционално, и физически».
«За нас това е огромна чест — да покажем на публиката в Берлин балетите на Борис Айфман.
Името му е добро познато на балетоманите, те познават неговите постановки», заяви организаторът на гастролите на фестивала «Руски сезони» Юлия Лудвиг.

Тя добави, че немската преса, обаче, не пише за берлинския тур на прославената трупа.

Лудвиг свързва този факт с «информационната блокада към Русия в навечерието на световния шампионат по футбол».

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;