Както отбелязва авторът на статията, ВВС на САЩ неотдавна са обявили за сключването на договор за разработката на хиперзвукова ракета с компанията
 Lockheed Martin на сума $1 млрд.
На видеото: Ден на космическите войски на Русия

На свой ред представителите на  Boeing са заявили, че корпорацията планира да инвестира средства в някаква британска компания, занимаваща се с производството на високотехнологични двигателни установки, на базата на които е възможно създаването на хипервукови ракети.
Доколкото ракети от подобен тип летят с огромна скорост — минимум пет пъти по-голяма от скоростта на звука, което значи примерно от  1,5 до 8 км/с, — те могат да летят на относително ниски височини, избягвайки по този начин вражеските радари, пояснява авторът от  WP.
Освен това, за разлика от балистичните ракети, чиято траектория на полет е фиксирана, а значи предсказуема, хиперзвуковите могат да маневрират, което значително усложнява тяхното отблъскване, подчертава журналистът.
Пентагонът неистово работи над хиперзвуковите технологии вече над десет години, припомня авторът.
След терористичните атаки от 11 септември 2001 година, когато американските въоръжени сили започнаха лов на Осама бен Ладен, военните чиновници «решиха, че им трябва оръжие за бърз удар в случай, че разузнаването съобщи, че която и да е пропаднала страна се подготвя да нанесе ракетен удар», се отбелязва в статията.
Управлението по перспективни изследователски проекти към министерството на отбраната на САЩ  (DARPA) скоро след това започна програма под кодовото име  Falcon («сокол» ), чиято цел бе създаването на хиперзвуково оръжие, което може да достига космоса и да носи бойна глава с маса над 450 кг — но след провала на изпитанията на опитния образец през 2010 и 2011 години Пентагонът се отказа от програмата, а конгресът спря нейното финансиране.
Сега чиновниците от американското министерство на отбраната признават, че съжаляват за това, че тогава не са проявили по-голяма настойчивост, пише авторът.
Превод и реакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fbusiness%2feconomy%2fwhy-the-pentagon-fears-the-us-is-losing-the-hypersonic-a

 

Тагове: ; ; ;