Китай и Русия успяха да изпреварят САЩ, получавайки «технология, която вече много години безуспешно се опитва да разработи Пентагонът — маневрена ракета, способна да лети със скорост много пъти надвишаваща скоростта на звука, която за един-два часа може да нанесе удар по която и да е точка на планетата», пише  The Washington Post, позовавайки се на американски военни чиновници.
Както се подчертава, «растящите предизвикателства от страна на свръхдържавите по целия свят тихо» са заставили американското министерство на отбраната да разработи хиперзвукова ракета като приоритетна задача.
По данни на  WP, новият замминистър на отбраната на САЩ по въпросите на научно-изследователските и опитно-конструкторските разработки Майкъл Грифин в своите последни речи и обръщения към конгреса откровено е призовавал военния елит на страната да започне да действа колкото се може по-скоро, предупреждавайки, че в противен случай противниците на Вашингтон ще получат огромно предимство.
Тази година Грифин е казал, че Русия и Китай притежават крайно добри програми за разработки, «намиращи се забележимо напред в сравнение с нашата настояща позиция в практически план», в резултат на което САЩ сега се налага да «ги догонва», се казва в материала.

«На този етап САЩ не правят всичко, което е необходимо да се направи по отношение реагирането на заплахата от хипурзвуковите ракети.
Съгласих се да заема тази длъжност не за да постигнем паритет с противника в този план.
Искам отново да ги принудим  да се тревожат, че ще трябва да ни догонват», добавил чиновникът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fbusiness%2feconomy%2fwhy-the-pentagon-fears-the-us-is-losing-the-hypersonic-arms-race-with-russia-and-china%2f2018%2f06%2f08%2f7c2c3b4c-57a7-11e8-b656-a5f8c2a9295d_story.html%3fnoredirect%3don%26utm_term%3d.f326f1a40bdd&noredirect=on&utm_term=.9983d155cf2f

Тагове: ; ; ; ;