Американският сенатор Робърт Менендес внесе поправка във военния бюджет, която предлага да се забрани на президента на САЩ Доналд Тръмп да приеме Русия обратно в «голямата седморка».

Тръмп по-рано заяви, че Русия трябва да бъде на масата на преговорите в «седморката».

Седем страни, тогава още от «осморката», отказаха да участват в заседанията с Русия през 2014 година заради разногласията за Украйна.

Според Менендес, в случай на приемането на военния бюджет от конгреса Тръмп ще има избор — да подпише бюджета като цял или да наложи вето на законопроекта, което може да бъде преодоляно от конгреса.

Тази «вратичка» постоянно се използва в конгреса, за да бъде заставен президентът да се съгласи с едни или други политически мерки.

Според Менендес, Тръмп «игнорира злонамереното поведение» на руското ръководство.

«Нито един световен лидер, освен Путин, не трябва сериозно да разглежда възможността Русия да бъде наградена с членство в G7», заяви Менендес.

Поправката предлага на президента незабавно да се откаже от изявлението си за възможното приемане на Русия в клуба.

Нещо повече, от Тръмп се иска да заяви, че Русия никога няма да бъде приета в G7″, докато не прекрати да руши правилата на световния ред» и не върне Крим на Украйна.

По-рано Тръмп заяви, че форматът на «осморката» с участието на Русия би бил значително по-ефективен от «седморката».

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Москва акцентира върху други формати, коментирайки изказването на Тръмп.

Миналата седмица Песков, отговаряйки на въпроса, ще се съгласи ли Русия да се върне в G8, ако постъпи такова предлежение, отбеляза, че «тук едва ли са възможни хипотетични предположения».

Крим стана руски регион след проведения там през март 2014 година референдум, на който  96,77% от избирателите на Република Крим и 95,6% от жителите на Севастопол поискаха влизането в състава на Руската Федерация.

Кримските власти проведоха референдума сред държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година.

Украйна както и преди счита Крим за своя, но временно окупирана територия.

Ръководството на Русия нееднократно заявява, че жителите на Крим по демократичен начин, в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН са гласували за присъединяването към Русия.

Според думите на президента на Русия Владимир Путин, въпросът за Крим «е закрит окончателно».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;