12 юни 2018- Нюз Фронт.

Унгария продължава да блокира възможността за проеждане на комисия Украйна- НАТО на най-вискоко ниво, съобщи виде премиера по въпросите за европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна  Иванна Климпуш-Цинцадзе.

 

 

» За сега Унгария продължава да блокира възможността за провеждане на комисия Украйна-НАТО на най-високо ниво държавни глави и правителства. Ние продължаваме да работим и с Унгария, и с нашите други партньори, за да имаме все пак тази възможност»,- заяви Климуш -Цинцадзе във вторник пред журналисти.

 

Тя отбеляза, че към настоящия момент Украйна има най-високо ниво на сътрудничество с всички подписани харти за специално сътрудничество, и не пропусна да напомни, че заемащия длъжността президент на Украйна бил поканен на срещата на върха на НАТО.

 

Украинския вице-премиер се зарече, че украинската страна ще работи до последно, но заседанието Украйна- НАТО да бъде факт. А това, че обстрелите по Донбас от страна на украинските бойци просължават и днес, явно им е най-малкия проблем. Цел номер едно за дамата вице- е НАТО и това е.

Припомняме, че на 28 септември 2017 година в сила влезе законът на Украйна  » За образованието»- законът предвижда насилствена украинизация на населението и изваждане от образователната програма всички езици на националните малцинства ( включително и българския).

Скандалния закон предизвика остра критика и недоволство, тъй като на територията на Украйна живеят няколко национални малцинства, които искат и имат правото да изучават родния си език. След приемането на закона обаче, всички те се лишават от тази възможност.

Най-яростно реакция по повод закона изрази Унгария, която подкрепи сънародниците си живеещи в Украйна, и заяви, че ще защитава правата им. А на Украйна обеща да блокира всички нициативи свързани със стремежите и към ЕС и НАТО, докато не отмени скандалния закон за образованието.

Речено- сторено. Унгарците си държат на думата. И поредното блокиране на Украйна е факт.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ;