12 юни 2018- Нюз Фронт.

Вчера, 11 юни в Берлин се състоя поредната среща на ниво външни министри в «нормандски формать». Участниците подробно обсъдиха ситуацията в зоната на конфликт в юго-източна Украйна. Централна тема на дискусията беше ходът на реализация на » Комплекса мерки по изпълнение на Минските споразумения» от 12 февруари 2015, които украинската страна продължава да нарушава извършвайки обстрели по мирното население на Донбас.

 

Министрите също така анализираха състоянието на процеса по изпълнение на обезателствата по Минските съглашения, и вътре-украинския конфликт на Киев с Донецк, Луганск.

В контекста на изострената обстановка в Донбас Руската Федерация обърна внимание на активизацията на военните приготовления на украинската страна в близост до линията на съприкосновение и призова да не се допуска ескалация на насилието.

 

Темата със ситуацията в Донбас и незаконните и агресивни действия от страна на Киевския режим спрямо мирното население получиха вниманието и в Бундестагът, където се проведоха открити слушания на тема » Състоянието на свободата на словото и правата в Украйна.

 

 

Украинската конституция гарантира на гражданите правото на живот, но гарантира ли украинското правителство, президентът и, конкретно украинската армия живота на хората, които днес живеят в Донбас? Не, заявява Бондаренко, отбелязвайки, че ВСУ трелят по градовете, които киевската власт нарича свои.

 

 Там ( в Донбас- бел. ред) останаха 3, 5 милиона обикновени хора, които не държат оръжие, които живеят работят, възпитават децата си и се грижат за старците. И по тези хора стреля украинската армия. По такъв начин правото на живот на тези хора по никакъв начин не е защитено. Освен това, то се нарушава с ръцете на украинските военни»- заяви Елена Бондаренко.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;